Contacteer ons of spring binnen op Raas van Gaverestraat 67b in Gent.

Ontdek onze groepsbegeleidingen, en evenementen.

Het laatste nieuws en interessantste weetjes over de wereld van adoptie.

Ontdek een hulpverlener bij jou in de buurt via deze handige adoptiekaart.

Inzage en herkomst

Het is normaal als je met vragen zit over je adoptie en afkomst. Vragen zoals 'Waar kom ik vandaan?', 'Wie zijn mijn biologische ouders?' en 'Welke rol speelt adoptie in mijn leven?' kunnen van tijd tot tijd op de voorgrond komen. Nadenken over deze vragen is soms een hele uitdaging; één die je misschien liever uit de weg gaat. Toch kan bezig zijn met je herkomst en het geadopteerd zijn helpen om problemen op te lossen waar je tegenaan loopt.
 

Als je belangstelling hebt voor je geschiedenis of nieuwsgierig bent naar je geboortefamilie kunnen wij jou op weg helpen. Praktische ondersteuning zoals een zoektocht organiseren naar je biologische familie bieden we niet, maar je kan bij ons wel terecht voor emotionele begeleiding. Samen met jou staan we stil bij wie of wat je zoekt. Dat kan één gesprek, een telefoontje of meerdere gesprekken zijn, afhankelijk van wat voor jou waardevol is. Deze ondersteuning is gratis.

Op a-Search kan je alvast meer lezen over op zoek gaan of zijn. Je vindt er allerlei info over het online zoeken naar, contacteren van en gecontacteerd worden door je biologische familie.

Daarnaast schetst de brochure van ISS (International Social Service) een beeld van de vreugde, maar ook de uitdagingen waarmee geadopteerden kunnen worden geconfronteerd bij het zoeken naar hun herkomst.

Praat je graag met andere geadopteerden over je levensverhaal en zoektocht in een veilige context? Dat kan in ons nazorgtraject ‘Er was eens…Volwassen geadopteerden op zoek’. Ook staan de a-Buddy’s voor je klaar om een luisterend oor te bieden en kan je terecht bij verschillende verenigingen voor lotgenotencontact.

Inzage adoptiedossier

Je hebt het recht om je adoptiedossier in te kijken. 

Je kan toegang krijgen tot je gegevens bij de adoptiedienst die bemiddelde voor je adoptie. Of je kan terecht bij het VCA (Vlaams Centrum voor Adoptie). Je kan er (vanaf 12 jaar) je adoptiedossier inkijken en een kopie krijgen.

Het VCA ontvangt van elk adoptiedossier een kopie van de erkende adoptiediensten (sinds 1/09/2005 voor interlandelijke adopties en sinds 19/04/2015 voor binnenlandse adopties). Daarnaast heeft het VCA geprobeerd om zoveel mogelijk oude dossiers te verzamelen. Als er geen adoptiedossier is of informatie zeer beperkt is, dan bekijkt het VCA op basis van de beschikbare informatie wat er wel mogelijk is.  

Als je dit wenst, kan één van onze nazorgmedewerkers meegaan en je ondersteunen bij het inkijken van je adoptiedossier.

Samenwerken met partners

Bij het zoeken naar informatie werken we nauw samen met het VCA en andere instanties in het adoptielandschap:

Daarnaast bieden verschillende andere verenigingen en vrijwilligersorganisaties van geadopteerden en adoptieouders praktische en/of emotionele ondersteuning bij zoektochten.

Bij het begeleiden van een vraag naar informatie, werken we vanuit het kader van de zorgethiek.

Elke individuele vraag wordt apart behandeld en bij belangenconflict gebeurt er een onafhankelijke belangenafweging. Er is respect voor de geadopteerde, de adoptieouders en de afstandsouder.

Na de zoektocht

Een reis naar je land van herkomst en eventuele ontmoeting met je eerste ouders/familie kan meer met je doen dan je vooraf had verwacht. Je kan, in plaats van verlossende antwoorden, misschien nog meer vragen hebben. Wat je gevonden hebt of net niet een plaats geven vraagt energie.

Zit je vast? Contacteer ons voor een gesprek of een gerichte doorverwijzing in jouw regio via mail of via tel 078 15 13 27.

Heb je vragen? Misschien vind je ze hier wel tussen.

 

Bekijk alle veelgestelde vragen

12 apr
Interview
“Hoe was het voor jou om als persoon van kleur op te groeien in België?” Vijf volwassen gead…
12 apr
Interview
Marc en Carl startten de adoptieprocedure in 2006. Toen hun interlandelijk adoptietraject na vie…
08 apr
Hulpverlener in de kijker
Villa Kameleon is een praktijk voor kinder- en jeugdpsychotherapie op onze adoptiekaart. Wij spr…
02 apr
Tips & tricks
De paasvakantie is voor sommige gezinnen al een weekje bezig. Toch willen we jullie deze lees-, …