Contacteer ons of spring binnen op Raas van Gaverestraat 67b in Gent.

Ontdek onze groepsbegeleidingen, en evenementen.

Het laatste nieuws en interessantste weetjes over de wereld van adoptie.

Ontdek een hulpverlener bij jou in de buurt via deze handige adoptiekaart.

Meer dan 700 boeken over adoptie & opvoeding

In de bibliotheek van Steunpunt Adoptie vind je meer dan 700 adoptie- en/of opvoedingsgerelateerde boeken en films. Ontlenen is gratis, je betaalt enkel een waarborg en portkosten. Klik hier voor meer info.

Terug

Onzichtbaar

Het bijzondere verhaal van adoptie

Auteur Van Beeck Lieve
Categorie volwassenen
Uitgeverij In eigen beheer
Isbn 9789463960663
Jaartal 2019

Bij adoptie denken we vaak aan blanke ouders met buitenlandse kinderen terwijl er een verschuiving is geweest naar steeds meer binnenlandse adopties. Zelf ben ik één  van die velen. De taboes die rond binnenlandse adoptie leven zijn talrijk. Je ziet het immers niet, dus er hoeft niet over gesproken te worden. Het is echter belangrijk dat we onszelf laten zien. Vanuit mijn eigen leven en mijn werk als integratief psychotherapeut, weet ik hoe moeilijk het is om dit taboe te doorbreken. In de eerste plaats door de existentiële loyaliteit die elke geadopteerde voelt tegenover zijn of haar biologische ouders en de dankbaarheid die wordt gevoeld tegenover de adoptieouders. Deze (plicht tot) dankbaarheid leidt vaak tot het gevoel van nergens bij te horen en geen 'grond' te hebben. De rode draad die ik zie bij geadopteerden is een vorm van eenzaamheid die van buitenaf is, maar die ook van binnenuit vertrekt. Een soort wisselwerkende afstand. Een zoektocht naar je roots en het achterhalen van het 'echte' verhaal achter de adoptie, geeft niet altijd de voldoening die je ervan verwacht. Het is vaak zinvoller en vervullender om op zoek te gaan naar je authentieke 'Zelf'. Het is ook van groot belang te kunnen en mogen rouwen omwille van het onzichtbare verlies.

Op basis van mijn eigen verhaal en mijn weg in het leven, wil ik ook suggesties doen in het omgaan met 'geadopteerden'. Vanuit een immens begrip voor het eigene van adoptie wil ik uiterste voorzichtigheid suggereren bij dit zeer complexe gegeven. In mijn ogen wordt er over adoptie vanuit het perspectief van het kind nog steeds in te vage termen gesproken.

Toevoegen aan ontlening