Contacteer ons of spring binnen op Raas van Gaverestraat 67b in Gent.

Ontdek onze groepsbegeleidingen, en evenementen.

Het laatste nieuws en interessantste weetjes over de wereld van adoptie.

Ontdek een hulpverlener bij jou in de buurt via deze handige adoptiekaart.

Is er een wettelijk kader voor draagmoederschap in België?

Neen, er is in België geen wettelijk kader voor draagmoederschap. Het is wettelijk niet geregeld, maar het is ook niet verboden.

Bij gebrek aan een specifiek wettelijk kader zijn de gemeenrechtelijke regels inzake afstamming van toepassing op een kind dat geboren wordt uit een draagmoederschapDit betekent dat de vrouw die bevalt van een kind volgens het Belgisch recht automatisch de juridische moeder is. Indien zij gehuwd, is haar partner eveneens automatisch juridische ouder.

De wensouders die beroep deden op de draagmoeder hebben geen ouderschapsrechten of -plichten zolang er geen procedures zijn voltooid zoals adoptie (sommige mutualiteiten staan wel adoptieverlof toe bij de geboorte van het kind). Elke overeenkomst die bestemd is om de partijen die bij een draagmoederschap betrokken zijn te binden, is namelijk onwettig en heeft m.a.w. geen juridische gevolgen. De wensouders kunnen de adoptieprocedure ‘gekend kind’ doorlopen.

In het geval van draagmoederschap raden wij ook aan om voor de start van het traject juridisch advies in te winnen bij een advocaat.

Naar het FAQ overzicht