Vraagverheldering
Je maakt(e) melding bij het Vlaams Centrum voor Adoptie (VCA) over jouw twijfels en/of reeds bevestigde vermoedens van onregelmatigheden tijdens de afstandname en/of adoptie. In samenwerking met Steunpunt Adoptie nodigt het VCA iedere melder uit voor een persoonlijk gesprek om de mogelijkheden voor verder onderzoek beter in te schatten.
Hoe plan ik een persoonlijk gesprek in?
Gaf je aan bijkomend onderzoek te willen, dan kan je een tijdslot voor een persoonlijk gesprek inboeken. Gaf je aan geen bijkomend onderzoek te willen, maar veranderde je inmiddels van gedachten, dan nodigt VCA je ook uit om een tijdslot voor een persoonlijk gesprek in te boeken. Gaf je aan geen bijkomend onderzoek te willen en is dit onveranderd, weet dan dat je melding meegenomen wordt in de rapportage van VCA.
Gelieve de afspraak te maken onder de gegevens (naam + voornaam + e-mail) van degene die melding heeft gemaakt. Een afspraak maken kan via deze link:
Wat is het doel van dit gesprek?
Het gesprek is een verhelderingsgesprek waarin VCA jouw vragen en bezorgdheden zo concreet mogelijk probeert te krijgen. Zo kan VCA correcter inschatten welke vervolgstappen er al dan niet mogelijk zijn wat betreft onderzoek. Als je over een dossier beschikt, gelieve dit dossier mee te nemen naar het gesprek.
Waar vinden de gesprekken plaats?
De gesprekken vinden plaats in:
- Antwerpen: VAC Antwerpen, Lange Kievitstraat 113, 2018 Antwerpen
- Brussel: Agentschap Opgroeien, Hallepoortlaan 27, 1060 Sint-Gillis
- Gent: VAC Gent, Kon. Maria Hendrikaplein 70, 9000 Gent
Bovenstaande locaties bevinden zich op wandelafstand van een treinstation.
Eens je een tijdslot heb ingeboekt, ontvang je een automatische bevestigingsmail én een aparte mail met de exacte locatie en medewerkers van VCA en Steunpunt Adoptie die met jou het gesprek zullen voeren.
Met wie vinden de gesprekken plaats?
De gesprekken vinden plaats met een medewerker van VCA voor de feitelijke vraagverheldering en een medewerker van Steunpunt Adoptie om tijdens of na het gesprek psychosociale ondersteuning te kunnen bieden. Bijkomend kan je een eigen vertrouwenspersoon naar het gesprek meenemen.
Eens je een tijdslot heb ingeboekt, ontvang je een automatische bevestigingsmail én een aparte mail met de exacte locatie en medewerkers van VCA en Steunpunt Adoptie die met jou het gesprek zullen voeren.
We willen het gesprek met zorg omringen, maar uiteraard ben je eigenaar van het gesprek. Als je het gesprek liever alleen met een medewerker van VCA voert, kan je dit aangeven in de opmerkingen bij het boeken van de afspraak of als reply op de mail die volgt na het boeken van de afspraak.
Hoe lang duurt een gesprek?
Er wordt een tijdslot van 45 minuten per gesprek voorzien.
Gaan de gesprekken ook online of telefonisch door?
Wegens het belang en het gevoelig karakter van de gesprekken, kiezen we ervoor om de gesprekken zo veel mogelijk persoonlijk te laten doorgaan.
Ik maakte een melding over het dossier van mijn minderjarig adoptiekind. Wordt mijn kind verwacht op het gesprek?
De aanwezigheid van de minderjarige geadopteerde is geen must tijdens de fase van vraagverheldering. Als er echter verder onderzoek komt, kan dit enkel met medeweten en betrokkenheid van de minderjarige geadopteerde gebeuren.
Hoe bereid ik me best voor op het gesprek?
Het gesprek is een verhelderingsgesprek waar onder meer volgende vragen aan jou gesteld kunnen worden:
- Wat is de aanleiding naar vraag tot onderzoek?
- Waarover zijn er twijfels? Op basis waarvan zijn de twijfels ontstaan?
- Welke elementen wil je concreet onderzocht zien?
- Over welke documenten beschik je?
- Welke stappen ondernam je zelf al, bv. om bepaalde documenten te bekomen?
- Welke verwachtingen heb je naar VCA toe?
Ter voorbereiding zullen de medewerkers die het gesprek zullen voeren de inhoudelijke meldingen die jullie ons bezorgden analyseren en nagaan welke vragen nog relevant zijn om tijdens het gesprek te stellen.
Als je over een dossier beschikt, gelieve dit dossier mee te nemen naar het gesprek.
Ik heb veel twijfels over hoe alles gelopen is, maar geen aanknopingspunten. Wat gebeurt er dan?
Aanknopingspunten zijn noodzakelijk om een onderzoek te kunnen verrichten, bv. namen van personen die de geadopteerde gevonden hebben, proces-verbalen, namen van straten/wijken, tehuizen, enz.
Indien je denkt dat er geen dossier met aanknopingspunten voorhanden is, dan raden we aan om even contact op te nemen met Belinda of Steven van VCA per telefoon op 02 533 14 76/77 (maandag en woensdag: 14u tot 16u – dinsdag en donderdag: 9u30 tot 12u) of per e-mail via adoptie@opgroeien.be. Zo willen we vermijden dat je onnodig tijd verliest of je moet verplaatsen naar Antwerpen, Brussel of Gent.
Voor psychosociale ondersteuning rond het niet-weten ben je steeds welkom bij Steunpunt Adoptie of a-Buddy - Geadopteerd & op zoek naar een luisterend oor.
Zal er voor iedere melding een onderzoek gestart kunnen worden?
Neen, VCA kan niet garanderen dat alle vragen beantwoord of onderzocht kunnen worden, doordat ze in een aantal gevallen afhankelijk zijn van externe actoren of omdat er te weinig aanknopingspunten zijn. Alleszins zal VCA haar netwerk aanspreken om de mogelijkheden voor een onderzoek te vergroten, bijvoorbeeld voor het ontsluiten van informatie of het bekomen van dossiers uit externe archieven.
Wat gebeurt er na het gesprek?
Elke melder krijgt een schriftelijke terugkoppeling over de mogelijkheden voor onderzoek. Indien onderzoek mogelijk is, zal steeds de toestemming van de melder / geadopteerde gevraagd worden vooraleer een onderzoek kan worden opgestart.
Momenteel neemt het VCA voorbereidende stappen (o.a. haar netwerk aanspreken om informatie te bekomen, partnerorganisaties in zendende landen identificeren) met het doel om uiteindelijk concrete begeleidings- en onderzoekstrajecten in verschillende herkomstlanden te kunnen opstarten.
Van zodra VCA een mogelijke partner heeft gevonden, zullen de medewerkers jou en andere betrokken melders hierover inlichten en de concrete vervolgstappen en werkwijze toelichten.
Kan ik mijn afspraak annuleren?
Je kan je afspraak zelf annuleren of wijzigen tot 7 dagen voor het gesprek plaatsvindt. In andere gevallen, gelieve contact op te nemen met het secretariaat van Steunpunt Adoptie op 078/ 151 327 of via secretariaat@steunpuntadoptie.be.
Waar kan ik terecht bij vragen?
Heb je inhoudelijke vragen of vragen over het adoptiedossier, dan kan je VCA contacteren per telefoon op 02 533 14 76/77 (maandag en woensdag: 14u tot 16u – dinsdag en donderdag: 9u30 tot 12u) of per e-mail via adoptie@opgroeien.be.
Heb je vragen over het online agendasysteem, neem dan contact op met het secretariaat van Steunpunt Adoptie per telefoon op 078/ 151 327 (maandag, dinsdag en donderdag: 9u00 tot 12u00) of per e-mail via secretariaat@steunpuntadoptie.be.
Heb je nood aan nazorg? Een nazorgmedewerker van Steunpunt Adoptie is telefonisch bereikbaar op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag op 078 15 13 27 van 9u tot 12u en van 13u tot 16u of via nazorg@steunpuntadoptie.be. Indien je vraag op het moment van contactname nog niet beantwoord kan worden, wordt samen met jou een afspraak ingepland.