Contacteer ons of spring binnen op Raas van Gaverestraat 67b in Gent.

Ontdek onze groepsbegeleidingen, en evenementen.

Het laatste nieuws en interessantste weetjes over de wereld van adoptie.

Ontdek een hulpverlener bij jou in de buurt via deze handige adoptiekaart.

Waarom moet de adoptieprocedure gevolgd worden bij draagmoederschap?

Bij gebrek aan een specifiek wettelijk kader zijn de gemeenrechtelijke regels inzake afstamming van toepassing op een kind dat geboren wordt uit een draagmoederschap. Volgens het Belgisch recht kan een kind maximaal twee juridische ouders hebben. De vrouw die van een kind bevalt, is automatisch de juridische moeder van het kind.

Wanneer de vrouw die van een kind bevalt gehuwd is, wordt haar partner automatisch de tweede juridische ouder van het kind. Tenzij er een vordering tot betwisting van het vermoeden van vaderschap wordt ingesteld door de biologische vader, dienen beide wensouders de adoptieprocedure te doorlopen om de afstammingsband met de eerste ouders te verbreken en juridische ouders te worden van het kind.

Wanneer de vrouw die van een kind bevalt niet gehuwd is, kan een afstammingsband met één wensouder tot stand gebracht worden door erkenning. De andere wensouder dient de adoptieprocedure te doorlopen om de afstammingsband met de juridische moeder te verbreken en juridische ouder te worden van het kind.

De adoptieprocedure kan gestart worden als er aan de wettelijke voorwaarden is voldaan, maar uiteindelijk is het de rechter die oordeelt of de adoptie door de wensouders kan worden uitgesproken of niet.

In het geval van draagmoederschap raden wij aan om reeds voor de start van het traject juridisch advies in te winnen bij een advocaat.

Naar het FAQ overzicht