Contacteer ons of spring binnen op Raas van Gaverestraat 67b in Gent.

Ontdek onze groepsbegeleidingen, en evenementen.

Het laatste nieuws en interessantste weetjes over de wereld van adoptie.

Ontdek een hulpverlener bij jou in de buurt via deze handige adoptiekaart.

08 dec
Adoptie ID

Wie is Subhadra Van Loo en wat is haar link met adoptie?Naam: Subhadra
Leeftijd: 44 jaar
Land van herkomst: India

Wat is jouw link met adoptie?

Ik ben geadopteerd in 1980 uit India toen ik net geen twee jaar was. Zeven jaar geleden startte ik mijn eigen reisbureau, waarmee ik onder andere rootsreizen organiseerde voor Indisch geadopteerden. Ondertussen bied ik dat type van reizen niet meer aan en focus ik meer op het organiseren van belevenisreizen naar India, maar ik kwam zo wel in contact met heel veel geadopteerden, adoptiebetrokkenen en organisaties die eraan gelinkt zijn.

Jouw band met India is er altijd geweest. Kan je daar iets over vertellen?

Ik heb altijd de behoefte gehad om die connectie met India te hebben. Veertig jaar geleden was informatie over India schaars en meestal overwegend negatief. Er was nog geen internet, maar ik was al wel geïnteresseerd in alles wat te maken had met India. Vanaf mijn tiende begon ik krantenartikels over India te verzamelen. Rond mijn zestiende begon ik te zoeken. Ik kocht een atlas om te zien uit welke streek ik afkomstig was en vroeg informatie op bij het adoptiebureau.

Uiteindelijk besliste ik om toerisme te studeren. In het derde jaar moesten we een eindwerk maken en ik wist al dat ik over India zou schrijven. De bedoeling was dat je daar dan ook effectief naartoe ging. Dat lag gevoelig. Mijn adoptieouders waren niet zo enthousiast, maar het lukte om te gaan. Samen met mijn vriend - ondertussen mijn echtgenoot - trok ik drie weken rond in India.

Na mijn studies startte ik bij een reisorganisatie die ook reizen naar India organiseerde. Geen rootsreizen, wel toeristische reizen, maar dat lanceerde me in alles wat met India te maken had. Toerisme is een sector met ups-and-downs, waardoor ik uiteindelijk in de energiesector belandde. Geheel iets anders, maar de voeling met India bleef. Ik ging er ook regelmatig terug.

Na negen jaar in de energiesector begon ik toerisme te missen. Uiteindelijk startte ik in 2015 mijn eigen reisorganisatie. Voor mij was het logisch dat ik me ging focussen op India, maar veel mensen vroegen zich af of het wel ging lukken. Er waren al veel reisorganisaties die India aanboden en de vooroordelen die bestonden over India zouden het niet gemakkelijker maken. Daar zag ik juist een kans. Zelf had ik India altijd als een heel gevarieerd en divers land ervaren. Het werd mijn missie om dat aan reizigers mee te geven.

Welke weg heb je afgelegd in je eigen zoektocht?

Mijn eerste reizen naar India waren geen echte rootsreizen, omdat ik daar nog niet klaar voor was. Pas tijdens mijn derde reis ging ik naar Calcutta. Volgens mijn papieren was ik van daar afkomstig. Meestal werden kinderen naar een grote stad gebracht, omdat daar het high court zat van waaruit de adopties gebeurde. Ik wist dus wel dat ik niet echt van Calcutta afkomstig was, maar ik wist ook niet goed van waar dan wel. Voor Calcutta zou ik in een ander weeshuis verbleven hebben in de deelstaat Chhattisgarh in Centraal-India. Ik bezocht het weeshuis van Calcutta, maar de informatie die ik daar kreeg was zeer vaag en beperkt. Dat was in 2005.

Voor mijn werk kwam ik veel in contact met mensen uit India. Dan kwam telkens de vraag: vanwaar ben je afkomstig? Ik zei dat ik van Centraal-India was, maar dan zei men dat dat niet kon. Ik zag er helemaal niet zo uit en mijn naam was ook niet van die regio. Ik zou van het zuiden afkomstig zijn. Gedurende een paar jaar kreeg ik die boodschap voortdurend te horen. Op een bepaald moment zei ik tegen mijn man: "Nu wil ik echt naar daar, naar dat ander weeshuis. Ik wil weten of ik van daar ben of niet, want iedereen spreekt me erover aan."

Het weeshuis in Chhattisgarh was niet zo evident om te bereiken, maar net voor de coronapandemie in december 2019 gingen we ernaartoe. De zusters daar zeiden direct: "Natuurlijk ben jij niet van hier. Jij bent van Kerala, het zuiden van India." Daar werd het dus officieel bevestigd.

Omdat ik al vermoedde dat ik wel degelijk van het zuiden was, had ik de reis zo gepland dat we erna meteen naar Kerala zouden gaan. Ik was er al eerder geweest in 2000 en had toen een gevoel ervaren dat ik niet kon beschrijven. Ik voelde me daar heel goed en gelukkig. Nu besef ik wat de link was, maar op dat moment niet.

Was jouw zoektocht daarmee afgerond?

Eind vorig jaar is er iemand die rootszoektochten doet zonder mijn medeweten op zoek gegaan naar mijn familie en die hebben ze effectief gevonden. Ik had daar niet om gevraagd en nu willen ze ook geld voor die informatie. Ik vind dat wel moeilijk.

Iets wat ik te weten kwam, is dat mijn familie blijkbaar nog naar mij op zoek is gegaan in het weeshuis. Ze hadden financiële problemen en dachten dat ze mij daar later terug konden halen. Ik kan me wel voorstellen dat dat zo is gebeurd, maar weet niet in hoeverre alle informatie uit die bron klopt. Er zijn nog heel veel gaten en op dit moment heb ik geen behoefte om het uit te zoeken. Mijn ouders zijn allebei overleden, dat wist ik, dus het volledige verhaal en het hoe en waarom valt ook niet meer te controleren.

Het was wel heel heftig, want het is allemaal op een maand tijd gebeurd. Uit zelfbescherming laat ik het voorlopig zo. Zoektochten zijn emotioneel gigantische rollercoasters waarvan je niet weet wat het teweegbrengt en waar het eindigt. Mijn doelstelling was om te weten uit welke regio ik afkomstig ben. Via verschillende wegen is mij bevestigd geweest dat het Kerala is en voor mij is dat voldoende.

Wat betekent jouw professionele activiteit voor jou?

Mijn werk heeft me een soort van evenwicht gebracht. Ik zat altijd met de vraag: ben ik nu Belgisch of Indisch? Door vaak naar India te reizen, ook al is het werkgerelateerd, is die vraag gemakkelijker geworden. Ik ben beide. Ik bouwde hier een leven op, maar die connectie met India blijft mede door mijn job. Voor mezelf is het fantastisch om het zo te kunnen doen.

Wat mogen we nog van jou verwachten in de toekomst?

Mensen zeggen mij dikwijls: "Je bent een ambassadrice voor India. Jij kan een brug maken tussen de twee culturen." Daar wil ik in de toekomst misschien meer mee doen. Ik heb een unieke achtergrond die zowel in België als India als een extra troef gezien wordt. Daardoor heb ik al bepaalde kansen gekregen die anderen misschien niet zouden krijgen en kan ik zaken bekomen die India en België dichter bij elkaar brengen.

Ik ben er wel trots op dat ik mijn verleden op een positieve manier heb omgedraaid, dat ik er een positieve twist aan gaf. Niet alle vrouwen krijgen de kans om hun eigen keuzes te maken. Ik kreeg die kans wel en vind het dan ook belangrijk dat ik nu mijn stem laten horen en daarmee anderen kan inspireren.

Gepost in: Adoptie ID

23 feb
Actueel
De adoptiewetgeving in Vlaanderen wordt momenteel hervormd. Hieronder vind je een overzicht van …
22 feb
Hulpverlener in de kijker
Sinem Cakir is een hulpverlener op onze adoptiekaart. Zij werkt als familieopsteller en innerlij…
15 feb
Interview
Marthe is bewust alleenstaande mama van Yentl*. Yentl is 4 jaar en binnenlands geadopteerd. Hoe …
02 feb
Verslag
Naar jaarlijkse gewoonte lanceerden we in najaar 2023 een nieuwe incentive oproep voor nazorgpro…