Contacteer ons of spring binnen op Raas van Gaverestraat 67b in Gent.

Ontdek onze groepsbegeleidingen, en evenementen.

Het laatste nieuws en interessantste weetjes over de wereld van adoptie.

Ontdek een hulpverlener bij jou in de buurt via deze handige adoptiekaart.

21 jun
Boekbespreking

Waarom ras ertoe doet is een boek van Afua Hirsch. Deze Britse schrijfster is ook actief als journaliste en advocate. Haar boek groeide dit jaar in snel tempo uit tot een bestseller in Groot-Brittanië.

Onze student-stagiaire Nieke las het boek in één ruk uit en pende kort haar impressies neer:

"Afua Hirsch werd geboren in Noorwegen, maar groeide op in Londen. Ze is van Britse, Ghanese, Duitse en Joodse komaf.

In haar boek ‘Waarom ras ertoe doet’ duik je mee de geschiedenis in van de Britse kolonie Ghana en krijg je zicht op de weg die haar voorouders aflegden. Al snel worden de ongelijke verhoudingen tussen het Noorden en het Zuiden heel duidelijk. 

Hirsch’ grootmoeder heeft de band tussen haar culturele achtergrond en nakomelingen verbroken. Dit geeft Hirsch een gevoel van leegte. De wanhopige behoefte om haar verleden, familie, cultureel en politiek erfgoed te leren kennen, heeft haar volwassen leven bepaald.

Van kleins af aan krijgt ze allerlei bijnamen, zoals bijvoorbeeld ‘trol’ (vanwege haar afrohaar), ‘thunder thighs’ (vanwege haar lichaamsbouw), enzovoort. Ze wilde niet zwart zijn. Er werd haar aangeleerd dat ze afwijkt van de norm, dat ze anders is en dat dit negatief is.

In Groot-Brittannië stelt men haar vaak de vraag: “Waar kom jij vandaan?”.  Hoe vaker men deze vraag stelt, hoe onzekerder ze wordt over het antwoord. De meerderheid beschouwt haar niet als Brits, waardoor ze de nood voelt om later naar Ghana te verhuizen. Daar noemt men haar echter ‘Obroni’: een wit mens. Door deze meervoudige identiteit voelt ze zich een eeuwige buitenstaander en loopt ze verloren tussen twee werelden.

Toch beschouwen sommigen onze samenleving graag als postraciaal. Hirsch spreekt over racisten met een glimlach. Het feit dat men kleurenblind is, veronderstelt dat men niet erkent dat er rassenverschillen bestaan. Dit impliceert dat het erkennen van verschillen slecht is.

Men vergeet raciale identiteit echt te begrijpen en men wil niet toegeven hoe raciaal georiënteerd onze samenleving vroeger was. Men lijkt niet in staat te zijn om het verleden te erkennen. De vooroordelen, problemen en hypocrisie in Groot-Brittannië zijn onlosmakelijk deel geworden van het dagelijks leven.

Is er sprake van integratie of assimilatie? Waarom is ‘the white supremacy’ zo sterk aanwezig in onze maatschappij?  Met deze vragen zorgt Hirsch voor bewustwording en zet ze je aan tot kritisch denken."

Wil je het boek zelf ook lezen? Ontleen het uit onze bibliotheek.

Gepost in: Boekbespreking

23 feb
Actueel
De adoptiewetgeving in Vlaanderen wordt momenteel hervormd. Hieronder vind je een overzicht van …
22 feb
Hulpverlener in de kijker
Sinem Cakir is een hulpverlener op onze adoptiekaart. Zij werkt als familieopsteller en innerlij…
15 feb
Interview
Marthe is bewust alleenstaande mama van Yentl*. Yentl is 4 jaar en binnenlands geadopteerd. Hoe …
02 feb
Verslag
Naar jaarlijkse gewoonte lanceerden we in najaar 2023 een nieuwe incentive oproep voor nazorgpro…