Contacteer ons of spring binnen op Raas van Gaverestraat 67b in Gent.

Ontdek onze groepsbegeleidingen, en evenementen.

Het laatste nieuws en interessantste weetjes over de wereld van adoptie.

Ontdek een hulpverlener bij jou in de buurt via deze handige adoptiekaart.

08 jun
Adoptie ID

Wie is Enya en wat is haar link met adoptie?Naam: Enya
Leeftijd: 24 jaar
Geboren in: Ethiopië
Status: student rechten, bestuur Umoja, vrijwilliger a-Buddy, oprichtster van Zemed Care

Wat is jouw link met adoptie?

Ik ben als driejarige geadopteerd uit Ethiopië. Later kwam de bevestiging dat ik eigenlijk enkele jaren ouder was. Door mijn leeftijd te veranderen had ik meer kans om zo snel mogelijk geadopteerd te worden, aangezien jongere kinderen meer ‘gewild’ waren.

Welke weg legde je af in je adoptieverhaal?

Vanaf de dag dat ik in België was, vroeg ik aan mijn adoptieouders om terug te mogen naar mijn eerste mama in Ethiopië. Dit is doorheen mijn jeugd niet weggegaan: ik ben altijd begaan gebleven met Ethiopië, de cultuur, het eten, de mensen, ... Een soort van heimwee en verlangen naar mijn land, identiteit en mijn eerste moeder.

Als kind had ik het heel moeilijk en voelde ik vooral onbegrip naar mijn eerste moeder toe. Ik wist dat ik geen wees was en kon niet begrijpen waarom ze mij had afgestaan. Ik was mij bewust van eventuele omstandigheden die konden spelen en hoopte dat ze een goede reden had, maar ik wist die reden niet en had veel nood om haar keuzes te begrijpen en zo bevestiging te krijgen dat het niet aan mij lag.

Naar de buitenwereld toe deed ik alsof ik het wel begreep en vertelde ik een verzonnen ‘mijn mama was arm en kon niet meer voor mij zorgen’-excuus. Ondanks die verdediging naar de buitenwereld toe, wat typisch loyaliteitsgedrag is van een kind tegenover zijn ouders, zaten de emoties die ik toonde en ervaarde niet op één lijn.

Tijdens mijn puberteit, een tijd waarin bijna iedereen worstelt met zijn identiteit, ben ik er volledig aan kapot gegaan. Mijn identiteitscrisis als geadopteerde was logischerwijs zwaarder dan die van de doorsnee puber, aangezien ik niet eens met zekerheid mijn naam, geboortedatum, ouders, mijn verhaal, etc. kende. Ik had geen algemeen fundament om aan vast te houden en naar terug te keren.

Door mijn identiteitscrisis en de trauma’s die ik opgerakeld had en herleefde, waren mijn puberjaren niet mijn beste jaren. Dit heeft voor hele diepe dalmomenten gezorgd.

Wat heeft jou geholpen?

Voor mij was de beste manier om het allemaal te verwerken, teruggaan naar Ethiopië en enkele antwoorden krijgen op al mijn vragen. Ik had het geluk dat mijn adoptieouders openstonden voor een rootsreis én vooral dat zij ook actief wilden zoeken naar mijn familie.

Voor al het werk en de jarenlange inzet van mijn adoptieouders om mijn roots te zoeken, ben ik eeuwig dankbaar. Dit heeft mij heel wat rust bezorgd. Ik kon zo beginnen om andere zaken te verwerken en meer toekomstgericht te denken.

Er is dan ook een grote connectie met de reden van oprichting van Zemed Care en mijn eigen struggles in het zoeken van antwoorden.

Vertel eens iets meer over Zemed Care?

Zemed Care (‘zemed’ betekent ‘familie’ in Amharic) is een belangengroep die op twee verschillende doelen mikt.
Eerst en vooral is Zemed Care opgericht ter vertegenwoordiging en ondersteuning van Ethiopisch geadopteerden in de zoektocht naar hun roots. Dit doel bereiken we door een brug te bouwen tussen Ethiopië (herkomstland) en de huidige woonplaats van de geadopteerde. In eerste instantie zijn we er voor Belgisch geadopteerden, maar er zijn niet per se grenzen.

Naast families herenigen, focussen we ook op het creëren van een veilige ontmoetingsplaats voor Ethiopisch geadopteerden. Dat doen we door evenementen en samenkomsten te organiseren in België, vooral in Vlaanderen. Dit najaar (oktober-november) plannen we ons eerste event met de subsidie die we kregen van Steunpunt Adoptie.

Wie werkt mee aan Zemed Care?

Zemed Care is eind maart 2023 opgericht door twee Ethiopisch geadopteerden die wonen in België, waaronder ikzelf. Het team wordt verrijkt met gedreven zoekers die wonen in Ethiopië. Daarnaast werken we samen met erkende organisaties, zoals het Afstammingscentrum.

Het thema ligt ons nauw aan het hart en daarom willen wij andere Ethiopisch geadopteerden vrijblijvend helpen bij het bewandelen van een belangrijk pad in hun leven!

Volg Zemed Care via Facebook op Instagram of mail naar zemedcare@gmail.com.

Gepost in: Adoptie ID

23 feb
Actueel
De adoptiewetgeving in Vlaanderen wordt momenteel hervormd. Hieronder vind je een overzicht van …
22 feb
Hulpverlener in de kijker
Sinem Cakir is een hulpverlener op onze adoptiekaart. Zij werkt als familieopsteller en innerlij…
15 feb
Interview
Marthe is bewust alleenstaande mama van Yentl*. Yentl is 4 jaar en binnenlands geadopteerd. Hoe …
02 feb
Verslag
Naar jaarlijkse gewoonte lanceerden we in najaar 2023 een nieuwe incentive oproep voor nazorgpro…