Contacteer ons of spring binnen op Raas van Gaverestraat 67b in Gent.

Ontdek onze groepsbegeleidingen, en evenementen.

Het laatste nieuws en interessantste weetjes over de wereld van adoptie.

Ontdek een hulpverlener bij jou in de buurt via deze handige adoptiekaart.

10 apr
Adoptie ID

Wie is Haryanti Frateur en wat is haar link met adoptie?

Naam: Haryanti Frateur
Geslacht: vrouw
Leeftijd: 41
Land van herkomst: Indonesië

Wie is Haryanti Frateur?

Haryanti Frateur (°1977) werd geboren in Java, Indonesië. Ze werd op tweeënhalfjarige leeftijd geadopteerd en kwam terecht in een dorpje in de Antwerpse Kempen waar ze opgroeide in een Vlaams gezin. Ze studeerde grafische vormgeving en sociaal-cultureel werk. Professioneel is ze actief in de cultuursector. Ze is ook moeder van drie kinderen.

Haryanti is gebeten door taal en de oneindige combinatiemogelijkheden van de zesentwintig letters van ons alfabet. Het boek YANTI - over de reis van haar leven is haar debuut.

Je schreef een kinderboek op basis van je eigen adoptieverhaal, wat wil je hiermee bereiken?

YANTI – Over de reis van haar leven is een geïllustreerd boek voor kinderen en jongeren over een meisje op zoek naar haar wortels en identiteit. YANTI – over de reis van haar leven is een poëtisch en een deels autobiografisch verhaal. Het is een suggestief verhaal dat de lezer de volledige vrijheid geeft om personages en de relaties tot elkaar, locaties en beelden zelf in te vullen. Hierdoor wordt het een universeel verhaal waarin iedereen zich kan herkennen.

Ik schreef vanuit mijn eigen beleving een uniek en universeel verhaal over de zoektocht naar identiteit en wortels, een thematiek die voor iedereen zeer herkenbaar is, maar in het bijzonder voor kinderen, jongeren en volwassenen met een migratieachtergrond.

Een van de thema’s van het verhaal is adoptie, maar ook universele thema’s zoals het grote zoeken van de mens, het zoeken naar identiteit, onthechting en ontworteling komen aan bod. Dit zijn allemaal zeer actuele thema’s in de Westerse samenleving van de 21ste eeuw. Tegelijkertijd hoop ik dat het verhaal begrip creëert voor mensen die vandaag elders leven dan daar waar ze geboren zijn.


 
Je werkte ook mee aan een internationaal muziekproject voor kinderen, hoe kwam dat tot stand?

Mijn verhaal werd eerder opgepikt door de Belgische componist Jan Van Outryve die voor de opdracht stond om muziek te componeren voor het internationale educatieve muziekproject Cantania in opdracht van Bozar en het Belgian National Orchestra. Via Cantania wil men leerkrachten en leerlingen uit Brussel en omgeving laten proeven van de inspirerende kracht van zingen.

Componist Jan Van Outryve liet zich inspireren door de impressionisten en componeerde poëtische en zintuiglijke muziek bij mijn verhaal dat ik herwerkte tot een libretto met de titel Schaduwkind/Petite fille de l’ombre. Op 5 mei 2018 zullen de 660 leerlingen en drie solisten het podium van de prestigieuze Henri Le Boeufzaal in het Paleis voor Schone Kunsten te Brussel, bestijgen voor het slotconcert onder begeleiding van het Belgian National Orchestra en Ayrton Desimpelaere.

Wat mogen we nog van jou verwachten in de toekomst?

Samen met componist Jan Van Outryve slaan we de handen in elkaar om YANTI – Over de reis van haar leven te herwerken tot een intieme muziektheatervoorstelling voor een instrumentalist en een zangeres voor kinderen vanaf 9 jaar.

Ook zal er een cd-opname plaatsvinden van het verhaal en de muziek. Hiervoor zal Van Outryve de muziek die hij componeerde voor Cantania 2018, geschreven voor een grote orkestbezetting bestaande uit 20 instrumenten en drie solisten, herarrangeren. Voorziene premièredatum: begin september 2019.

Parallel zullen er meerdere (langdurige) educatieve trajecten plaatsvinden die vanuit het boek, de cd en/of de voorstelling YANTI - Over de reis van haar leven, focussen op de thema’s migratie, identiteit, ontworteling en adoptie.

Ik hoop als schrijver nog vele boeken te mogen uitgeven. Momenteel werk ik aan verschillende boeken voor zowel kinderen als volwassenen.

Waarvoor kunnen mensen bij jou terecht?

Vertrekkende vanuit het boek YANTI - over de reis van haar leven geef ik vormingen en workshops aan zowel kinderen, jongeren als volwassenen rond de thema’s migratie, identiteit ontworteling en/of adoptie op een reflecterende, creatieve en/of ervaringsgerichte manier via een breed scala aan educatieve methodieken.

Haryanti overleed op 18 mei 2020. We zijn dankbaar voor hetgeen zij betekend heeft voor adoptiebetrokkenen.
 

Gepost in: Adoptie ID

23 feb
Actueel
De adoptiewetgeving in Vlaanderen wordt momenteel hervormd. Hieronder vind je een overzicht van …
22 feb
Hulpverlener in de kijker
Sinem Cakir is een hulpverlener op onze adoptiekaart. Zij werkt als familieopsteller en innerlij…
15 feb
Interview
Marthe is bewust alleenstaande mama van Yentl*. Yentl is 4 jaar en binnenlands geadopteerd. Hoe …
02 feb
Verslag
Naar jaarlijkse gewoonte lanceerden we in najaar 2023 een nieuwe incentive oproep voor nazorgpro…