Contacteer ons of spring binnen op Raas van Gaverestraat 67b in Gent.

Ontdek onze groepsbegeleidingen, en evenementen.

Het laatste nieuws en interessantste weetjes over de wereld van adoptie.

Ontdek een hulpverlener bij jou in de buurt via deze handige adoptiekaart.

10 jul
Actueel

Begin april ’23 lanceerden we een oproep. Organisaties voor adoptiebetrokkenen konden ideeën indienen voor een gezamenlijk project, in samenwerking met minstens 2 andere organisaties. De indieners kwamen in aanmerking voor een eenmalige incentive, bestaande uit financiële steun en mogelijkheid tot begeleiding.

Steunpunt Adoptie lanceerde deze eenmalige oproep in het kader van de beleidsactie ‘uitbouw laagdrempelige zorg en begeleiding’ en de beleidsaanbeveling ‘professionele uitbouw van lotgenotencontact voor adoptiebetrokkenen’ van de werkgroep ‘zorg en begeleiding’.

We ontvingen 4 mooie aanvragen. Een onafhankelijke jury beoordeelde deze aanvragen op basis van het ingediende dossier en een voorstellingsronde van alle projecten.

Uit de ontvangen aanvragen selecteerde de jury ‘Round & about adoption’ als beste project. We wensen de initiatiefnemers van het project dan ook alvast proficiat!

Ook de andere indieners willen we bedanken voor de mooie projecten en de inzet die zij getoond hebben om hun project voor te stellen.

Round & about adoption

Het team van Round & about adoption bestaat uit Binnenlandsgeadopteerd.be, Vereniging voor Adoptiekind en Gezin, Adoptie Schakel Connecteert en a-Buddy.

Wat houdt hun project precies in? We vroegen het aan de initiatiefnemers zelf.



Een rotonde, a roundabout, round & about, round & about adoption…

Draaien op een rotonde en de afslag missen, je doet de toer opnieuw en twijfelt nog steeds welke afslag je moet nemen. Iedereen voelt zich weleens onzeker.

Dat gevoel komt vaak voor bij geadopteerden. Hoe leer je meer zekerheid te creëren? Welke handvaten kan je grijpen om uit deze situatie te geraken? Via inspirerende verhalen willen we die handvaten iets grijpbaarder maken.

Elk verhaal is anders, ieder beleeft haar of zijn adoptie of band met geadopteerden op zijn eigen manier. Er gaan veel verschillende, tegenstrijdige gevoelens mee gepaard. Door ieder zijn verhaal te laten brengen, proberen we de complexiteit weer te geven. Zo proberen we de maatschappij meer te sensibiliseren.

Via een podcast willen we adoptiebetrokkenen (eerste ouders of geboorteouders, geadopteerden, adoptieouders, partners van geadopteerden, volwassen kinderen van geadopteerden, andere familieleden, vrienden, leerkrachten, …) aan het woord laten.

De nood en het idee van dit project komt uit het dominante maatschappelijke discours dat adoptie alleen een sprookje zou zijn. We willen met het delen van verhalen de schaduwzijde mee belichten, zonder de gevoelens van goede verhalen teniet te doen. We willen vooral een realistisch beeld rond adoptie scheppen.

We zullen een oproep plaatsen via verschillende media. Op die manier willen we zoveel mogelijk adoptiebetrokkenen bereiken. Hiermee willen we aantonen dat de adoptiedriehoek niet meer up to date is. Er zijn veel meer personen bij betrokkenen dan de adoptiedriehoek alleen. Denk bijvoorbeeld aan partners van, kinderen van,…

We zullen daarnaast werken aan een concrete werkbundel voor onder andere het onderwijs. Op die manier kunnen meerdere mensen aan de slag met ons materiaal om zo de maatschappij adoptiesensitiever te maken.

We zullen een event organiseren in november 2024. Hier zullen we de kans grijpen om de podcast te delen met de wereld. Iedereen is welkom om naar de verhalen te komen luisteren en in gesprek te gaan met lotgenoten.

Het lotgenotencontact, de maatschappij adoptiesensitiever maken, het onderwijs concrete tools aanbieden, het netwerken, de nazorg en de (h)erkenning staan centraal in dit project.

We gaan enthousiast aan de slag. Tot snel!

Gepost in: Actueel

25 apr
Verhaal
Wanneer je meer dan twee ouders hebt Meerouderschap is een belangrijke basisgedachte bij ado…
15 apr
Hulpverlener in de kijker
Laetitia Lebbe is een hulpverlener op onze adoptiekaart. Zij werkt als beeldend therapeut met ki…
29 mrt
Verslag
Benieuwd naar onze werking? Het jaarverslag van Steunpunt Adoptie 2023 is af! In het jaarverslag…
28 mrt
Verhaal
Wanneer je meer dan twee ouders hebt Meerouderschap is een belangrijke basisgedachte bij ado…