Contacteer ons of spring binnen op Raas van Gaverestraat 67b in Gent.

Ontdek onze groepsbegeleidingen, en evenementen.

Het laatste nieuws en interessantste weetjes over de wereld van adoptie.

Ontdek een hulpverlener bij jou in de buurt via deze handige adoptiekaart.

06 apr
Actueel

Heb je al eens van Haim Omer gehoord? Of de term ‘geweldloos verzet’? Misschien doet ‘de nieuwe autoriteit’ wel een belletje rinkelen? We hebben het hier alleszins niet over een politieke beweging ergens in een ver land. Haim Omer is professor psychologie in Tel-Aviv. Met zijn geweldloos verzet-principe leert hij ouders, begeleiders, leerkrachten … over de hele wereld hoe zij stevig in hun schoenen kunnen staan als opvoeder en door kinderen en jongeren aanvaard kunnen worden als gezagsfiguur. De principes van geweldloos verzet leggen we je vandaag niet uit: dat doen we op de oudertraining voor tieners. Wel geven we je enkele tips over ouderschap in coronatijden die Haim Omer en Rina Omer in een recente blogpost neerpenden. Lees je niet graag? Onze educatief en nazorgmedewerker, Kristina, maakte er een leuk filmpje over op onze Facebookpagina.

De voorbije weken heeft het coronavirus alles op zijn kop gezet: niet naar school of naar de sportclub gaan, geen bezoekjes brengen aan vrienden of familie en zoveel mogelijk van thuis uit werken. Kortom: ‘blijf in uw kot’ gooit onze dagelijkse routine omver. Samen met het ritme van de dag is ook de houvast weg. Voor sommige adoptiegezinnen, waar structuur en voorspelbaarheid heel belangrijk zijn, is dit daarom een ontzettend uitdagende periode.

Het continuïteitsprincipe van Omer stelt dat je zoveel mogelijk moet proberen om gewoontes en dagelijkse routines te behouden of herstellen.

Concreet gaat het om:

1)     Functionele continuïteit: je ding blijven doen en doorgaan ondanks alles dat gaande is;

2)     Interpersoonlijke continuïteit: in contact blijven met familie, vrienden, leerkrachten, collega’s, buren … rekening houdend met de regels rond social distancing;

3)     Persoonlijke continuïteit: jouw gevoel van wie je bent, jouw zelfbeeld en hoe je in je vel zit blijven behouden en hierrond bevestiging krijgen.

Enkel tips om de ‘normale gang van zaken’ zoveel mogelijk te behouden:

  • Maak een dagroutine en giet het in een ‘echt’ dagschema. Denk aan pictogrammen op een blad aan de koelkast of het prikbord. Duid hierop aan om hoe laat het ontbijt is, hoe lang er voor school wordt gewerkt, wanneer er vrije tijd is en wat je kind in deze vrije tijd doet. Het is handig om dit de dag vooraf af te spreken met je kind, zodat hij alles begrijpt en weet wat er op het programma staat.
  • Laat je kind zijn schooltaken via Skype of Zoom maken. Zo kan hij samenwerken met andere kinderen uit zijn klas en heeft hij contact met zijn vrienden.
  • Gebruik Skype, Zoom, Whatsapp en andere vormen van beeldbellen ook om contact te houden met familie en vrienden. Misschien kan oma of opa eens een verhaaltje voorlezen via Facetime? Misschien kan er een quiz georganiseerd worden met vrienden?
  • Als je kind in zijn vrije tijd of voor school iets gemaakt heeft, kan je hier een foto van trekken en dit delen met familie of vrienden. Laat hen complimenten geven over het werk van je kind en geef deze zeker door aan hem.
  • Laat je kind niet urenlang alleen bezig zijn in zijn kamer. Als je kind niet uit zijn kamer wil komen, ga dan zelf naar binnen om een babbeltje te slaan en toon interesse in hetgeen waarmee je kind bezig is, bijvoorbeeld een spelletje op de computer. Als je dit op een positieve manier doet, is de kans groot dat je kind je zal zien als een aangename bezoeker in plaats van een ‘inbreker’.
  • Samen aan tafel zitten om te eten is bijzonder belangrijk. Elke maaltijd brengt het gezin bijeen. Betrek je kind in de voorbereiding ervan. Dat kan gaan van groenten snijden tot tafel dekken, of een menukaarten maken en het dessert kiezen.

Loopt het thuis momenteel wat moeilijker?

Onze nazorgmedewerkers zijn beschikbaar via nazorg@steunpuntadoptie.be. Vermeld je contactgegevens en we bellen je op!

De vrijwilligers van a-Buddy zijn tijdens deze periode extra beschikbaar voor andere geadopteerden. Op de Facebookpagina van a-Buddy vind je de permanentiedagen terug.

Meer interesse in de principes van geweldloos verzet van Haim Omer?

Stuur een mailtje naar nazorg@steunpuntadoptie.be om op de hoogte gehouden te worden van nieuwe oudertrainingen voor tieners!

Gepost in: Actueel

28 mrt
Verhaal
Wanneer je meer dan twee ouders hebt Meerouderschap is een belangrijke basisgedachte bij ado…
23 feb
Actueel
De adoptiewetgeving in Vlaanderen wordt momenteel hervormd. Hieronder vind je een overzicht van …
22 feb
Hulpverlener in de kijker
Sinem Cakir is een hulpverlener op onze adoptiekaart. Zij werkt als familieopsteller en innerlij…
15 feb
Interview
Marthe is bewust alleenstaande mama van Yentl*. Yentl is 4 jaar en binnenlands geadopteerd. Hoe …