Contacteer ons of spring binnen op Raas van Gaverestraat 67b in Gent.

Ontdek onze groepsbegeleidingen, en evenementen.

Het laatste nieuws en interessantste weetjes over de wereld van adoptie.

Ontdek een hulpverlener bij jou in de buurt via deze handige adoptiekaart.

14 dec
Tips & tricks

2020 is door COVID-19 een jaar geworden zoals geen ander. Waar de eerste lockdown nog een welgekomen verademing was met meer tijd voor het gezin en minder sociale verplichtingen, wegen de aanhoudende coronamaatregelen in deze wintermaanden steeds zwaarder door. Het mooie weer van het voorjaar is verdwenen. De verveling slaat toe. We missen het samenzijn met vrienden en familie. En de feestdagen in eigen bubbel stemmen ons nét iets minder vrolijk dan andere jaren.

Sinds de start van de pandemie wordt er heel wat flexibiliteit van ons verwacht. Dat geeft stress. Veel stress. Sommige gezinsleden hebben het moeilijker dan anderen. Hoe kan je als ouder hiermee omgaan en rust brengen in het gezin?

Door de coronamaatregelen ligt de nadruk voor heel wat ouders meer op ‘zorg’. Zorgen voor de kinderen en zorgen voor het gezin. Maar thee kan je niet schenken uit een lege pot. Zelfzorg en voldoende tijd voor jezelf zijn cruciaal vooraleer je kan zorgen voor anderen.

De afgelopen vier weken kon je bij Steunpunt Adoptie elke maandagavond een webinar over special needs volgen. In de tweede webinar nam Noor Seghers, oprichtster van Magenta, het woord. Noor sprak over tijd en hoe ouders met een (zorgen)kind hiermee worstelen. Ze gaf de kijkers concrete tips om een zorg-werk-leven balans te vinden. Tips die voor alle gezinnen nuttig zijn!

Graag delen we enkele van deze inzichten over hoe je jouw tijd anders en efficiënter kan indelen, zodat er meer ademruimte is. We doen dit aan de hand van de DDD-regel.

Dumpen: Wat kan je niet meer of minder (lang) doen?

  • Poets je tot je hele huis spik en span is of kan je voor jezelf een tijdsbudget opleggen en vrede nemen met wat je in die tijd gedaan krijgt?
  • Ruim je 3x per dag het speelgoed op of volstaat 1x per week een opruimoffensief?
  • Is het nodig om elke dag een warme maaltijd te koken of kan er ook eens eten afgehaald worden?
  • Als ouder krijg je per dag honderden probleempjes en vraagjes van je kinderen voorgeschoteld. Het is oké om niet al deze ‘aapjes’ op jouw schouder te laten springen. Als je puber zegt: ‘Ik vind mijn trui niet’, hoef je dit aapje niet onmiddellijk aan te nemen door op zoek te gaan naar de trui. Je kan het aapje op de schouder van je puber laten zitten en vragen of hij zelf eerst grondig zoekt. Welke aapjes zitten op je schouder, maar zijn niet de jouwe?

Doorgeven: Wat kan je doorgeven?

  • Welke taken kan je doorgeven aan je partner, familie, vrienden of kinderen?
  • Wanneer kunnen (schoon)ouders, meters, peters … op een vast moment een halfuurtje beeldbellen met je kinderen, zodat je even iets anders kan doen of afwerken?
  • Als iemand jou de vraag stelt: ‘Kan ik je helpen? Kan ik iets doen?’, wimpel de vraag niet af. Antwoord eerlijk wat jou kan helpen.

Doen: Hoe kan je datgene dat je moet doen efficiënter doen?

  • Cruciaal is de 2-minuten regel: als je iets kan doen in 2 minuten, doe het dan meteen.
  • Vermijd multitasken. Switchen tussen taken neemt tijd in beslag waardoor je uiteindelijk langer bezig bent.
  • Denk je aan een to-do? Schrijf het op. Zo hoef je er niet meer aan te denken en heeft je hoofd ruimte voor andere zaken.
  • Creëer nieuwe routines. Door het automatisch karakter ontstaat er meer rust voor alle gezinsleden.
  • Plan elke week een ‘shituur’ om dingen te doen die je niet graag doet. Houd ze voor het shituur, zodat je er de rest van de week niet meer aan hoeft te denken.

Op zoek naar meer tips? Magenta bracht een erg handig werkboek uit rond haar DDD-principe. Ook stelt Magenta een gratis online cursus beschikbaar voor ouders die op zoek zijn een betere zorg-werk leven balans. Meer info over Magenta vind je op hun website.

Gepost in: Tips & tricks

15 apr
Hulpverlener in de kijker
Laetitia Lebbe is een hulpverlener op onze adoptiekaart. Zij werkt als beeldend therapeut met ki…
29 mrt
Verslag
Benieuwd naar onze werking? Het jaarverslag van Steunpunt Adoptie 2023 is af! In het jaarverslag…
28 mrt
Verhaal
Wanneer je meer dan twee ouders hebt Meerouderschap is een belangrijke basisgedachte bij ado…
23 feb
Actueel
De adoptiewetgeving in Vlaanderen wordt momenteel hervormd. Hieronder vind je een overzicht van …