Contacteer ons of spring binnen op Raas van Gaverestraat 67b in Gent.

Ontdek onze groepsbegeleidingen, en evenementen.

Het laatste nieuws en interessantste weetjes over de wereld van adoptie.

Ontdek een hulpverlener bij jou in de buurt via deze handige adoptiekaart.

05 jul
Verslag

Op 1 en 2 juni 2016 organiseerden de Nederlandse leden van EurAdopt in Utrecht het congres "The Relevance of Adoption - improving the life of children who cannot live with their family" en Steunpunt Adoptie was aanwezig.

Deze internationale conferentie verzamelde heel wat professionals en ervaringsdeskundigen uit diverse landen. Aan ons werd in de Janskerk in Utrecht een breed kader geschetst welke rol adoptie kan spelen voor kinderen die niet bij hun familie wonen.

Op de eerste dag werd ingegaan op de rol die adoptie in zendende landen speelt, welke opties er zijn voor kinderen en welke effecten ze hebben. Op de tweede dag mochten we ons verdiepen in de behoeftes van geadopteerden na adoptie.

Het was een boeiende tweedaagse waarbij theorie afgewisseld werd met ervaringsverhalen.

We vroegen aan Christof Bex, daar ook aanwezig, om zijn bevindingen over het congres op papier te zetten en met ons te delen.

"Het was voor mij de eerste keer om deel te nemen aan een internationale conferentie over transnationale adoptie. Al enige tijd verdiep ik mij in dit thema, zowel op academisch vlak als persoonlijk vlak. Het leek me dan ook een ideale gelegenheid om te participeren tijdens deze tweedaagse.

De organisatoren van de EurAdopt-conferentie hadden de ambitie om een genuanceerd beeld te brengen over transnationale adoptie. Dit uitte zich in de diversiteit aan perspectieven en sprekers die een presentatie gaven tijdens deze tweedaagse.

Daarnaast was er ook een panel bestaande uit drie transnationaal geadopteerden, een geboortemoeder en een adoptievader. Er werd hen op verschillende momenten gevraagd te reflecteren over de gegeven presentaties vanuit hun eigen positie. Hierbij werd ook teruggekoppeld naar het grotere publiek van aanwezigen, wat zorgde voor enige interactiviteit gedurende de conferentie.

Tijdens de eerste dag werden er verschillende presentaties gegeven die focusten op alternatieve vorm van zorg voor kinderen die niet bij hun ouders konden blijven in het land van herkomst. Hierbij kwamen verschillende onderzoekers aan het woord om een toelichting te geven over hun eigen onderzoeksresultaten. Zo werden de effecten besproken die een invloed hebben op de cognitieve ontwikkeling voor kinderen die opgroeien in weeshuizen of instellingen in Oekraïne. 

Daarnaast werd ook het systeem en de tekortkomingen van pleegvoogdij in het Verenigd Koninkrijk in kaart gebracht. Verder kregen enkele professionals uit Oeganda en Indië het woord om de situatie in deze landen verder toe te lichten betreffende transnationale adoptie. Deze inzichten gaven allebei zeer waardevol beeld over de huidige situatie in de desbetreffende zendlanden. Ook werden er alternatieve vormen van zorg aangehaald en besproken.

Verder werd er aandacht besteed aan de geboortemoeders in het Verenigd Koninkrijk, en werd er besproken welke invloed de adoptie heeft op het welzijn van deze vrouwen. Tot slot werd er die dag nog een getuigenis gegeven door een man met een lichamelijke beperking uit Kenia. Hij vertelde hoe het was om op te groeien in een weeshuis, en hoe de samenleving reageerde op zijn fysieke beperking.

Op de tweede dag van de conferentie werd de klemtoon gelegd op de ontvangende landen en hun beleid over transnationale adoptie. Hierbij werd een presentatie gegeven over de implicaties en neveneffecten van het Haags Verdrag en over de ethische bemiddeling bij adoptieorganisaties.

Verder werd er ook de ruimte gegeven aan twee transnationaal geadopteerden om te reflecteren over hun eigen adoptie-ervaring. In de eerste presentatie werd gefocust op de rol van de etnische identiteit in het dagelijkse leven van geadopteerden, de tweede presentatie gaf een uiteenzetting over de strikte regulering en documentatie in de adoptiewereld. Verder bespraken twee academici hun onderzoeksresultaten betreffende psychologische ontwikkelingen en vooruitgang bij transnationaal geadopteerden.

Deze tweedaagse conferentie werd afgesloten met een door een voorstelling van de tussentijdse onderzoeksresultaten van een grootschalig onderzoek over de tevredenheid bij transnationaal geadopteerden. 

De organisatoren hebben getracht, door de verschillende sprekers, een breder beeld omtrent transnationale adoptie neer te zetten. Ze zijn hier zeker in geslaagd, hoewel ik als socioloog graag wat meer sociaalwetenschappelijke omkadering had gezien. De tweedaagse conferentie was voor mij een leerrijke ervaring. Niet alleen heb ik mij op intellectueel vlak kunnen verrijken met kennis, maar heb ik ook contacten gelegd met andere adoptie-actoren/verenigingen uit verschillende landen."

Gepost in: Verslag

15 apr
Hulpverlener in de kijker
Laetitia Lebbe is een hulpverlener op onze adoptiekaart. Zij werkt als beeldend therapeut met ki…
29 mrt
Verslag
Benieuwd naar onze werking? Het jaarverslag van Steunpunt Adoptie 2023 is af! In het jaarverslag…
28 mrt
Verhaal
Wanneer je meer dan twee ouders hebt Meerouderschap is een belangrijke basisgedachte bij ado…
23 feb
Actueel
De adoptiewetgeving in Vlaanderen wordt momenteel hervormd. Hieronder vind je een overzicht van …