Contacteer ons of spring binnen op Gordunakaai 85a in Gent.

Ontdek onze groepsbegeleidingen, en evenementen.

Het laatste nieuws en interessantste weetjes over de wereld van adoptie.

Ontdek een hulpverlener bij jou in de buurt via deze handige adoptiekaart.

08 feb
Verslag

Van vrijdag 25 januari tot en met zondag 27 januari organiseerden Christof Bex en Vicente Mollestad, oprichters van Network of Bolivian Adoptees, een eerste internationale bijeenkomst voor Boliviaans geadopteerden. Uiteindelijk namen meer dan 50 personen uit 8 verschillende landen deel aan het event.

‘If it doesn’t exist, create it, make it happen’ Met deze quote in het achterhoofd, werd er een online platform gecreëerd voor Boliviaans geadopteerden over de hele wereld. Network of Bolivian Adoptees werd geboren in november 2017 en vandaag zitten we aan meer dan 150 leden afkomstig uit verschillende continenten. Deze groep werd opgericht met als doel een inclusieve en ondersteunende (online) gemeenschap te creëren voor Boliviaans geadopteerden. Dergelijke virtuele en veilige ruimte is enorm belangrijk voor geadopteerden die hieraan nood hebben en het maakt het mogelijk om op een laagdrempelige manier met elkaar kennis te maken en/of informatie uit te wisselen.

Op vrijdag 25 januari ging het event van start en kwamen de meeste Boliviaans geadopteerden toe in Brussel. Via een WhatsApp-groep werd met elkaar gecommuniceerd en werden er foto’s gedeeld van ieders reis naar België. In de vroege avond spraken we af bij een restaurant waar we gezellig iets konden drinken, eten en praten. Het was mooi om te zien hoe geadopteerden die elkaar online hadden leren kennen via de groep, nu ook eindelijk de persoon zagen achter het Facebook-profiel. Na het etentje gingen we met de groep naar een cultureel event georganiseerd door de Boliviaanse gemeenschap in Brussel. Voor sommige geadopteerden was dit de eerste keer om dergelijk event te mogen meemaken, terwijl andere geadopteerden hier al meer vertrouwd mee waren. Vervolgens gingen we naar een bar waar we de avond begonnen en het al iets losser aan toe ging. Het was een leuke avond er waren al heel wat connecties gemaakt.

Inleiding

Op zaterdag 26 januari ging de tweede dag van start. Tijdens de voormiddag hadden Vicente en ik hadden enkele kennismakingspelletjes voorbereid waarbij de geadopteerden op een speelse wijze met elkaar in contact kwamen en elkaar beter leerden kennen. In de namiddag stonden een viertal presentaties op het programma waarbij een Boliviaans geadopteerde telkens reflecteerde over een bepaald thema. Volgende thema’s kwamen aanbod: onderzoek over interlandelijke adoptie in Bolivia, (2) adoptieactivisme en -kritiek, (3) hoe is het om meer dan een jaar in Bolivia te wonen en (4) raciale stereotypen tegengaan als Boliviaans geadopteerde. Deze vier presentaties gaven enorm veel stof tot nadenken, waardoor we na deze presentaties voldoende ruimte namen om hierover  te reflecteren in groep. Tot slot werd deze dag afgesloten met een Skype-gesprek met een adoptie-experte uit Bolivia die meer context en info kon geven over (interlandelijke) adoptie in Bolivia.

publiek lezingen

Zondag 27 januari was al de laatste dag van deze bijeenkomst. Op de planning stond een sessie waar aan de hand van documentaires en film werd ingegaan op de Boliviaanse realiteit. Na elk kort filmpje werd een terugkoppeling gemaakt bij de geadopteerden om opnieuw ruimte te creëren voor het delen van persoonlijke ervaringen. Tot slot werd er rond de middag afgesloten met een kleine feedback sessie. Daarna begon iedereen langzaam te vertrekken en zich klaar te maken voor de reis terug naar hun thuisland.
Kort samengevat: het event was een groot succes, maar het was ook heel intens. Tot op vandaag wordt er in de onlinegroep nog over allerlei topics gepraat. Wat ons de meeste voldoening heeft gegeven is dat we hebben kunnen bijdragen aan het verbinden van Boliviaans geadopteerden waarbij ieder hun eigen verhaal heeft, maar waar men zich wel veilig voelt om persoonlijke verhalen met elkaar te delen. Wat ons betreft, tot volgend jaar!

Network of Bolivian Adoptees ontving een incentive nazorg van Steunpunt Adoptie en wordt met dit initiatief beschouwd als een inspirerende praktijk. 

Gepost in: Verslag

07 nov
Evenement
VCOK en Steunpunt Adoptie organiseren samen drie webinars over verwantschap en roots (18/11, 25/…
04 nov
Actueel
Eind dit jaar verhuist Steunpunt Adoptie naar een andere locatie in Gent. Om die verhuis wat lic…
28 okt
Actueel
Van 18 tot 24 december, de laatste week voor Kerst, is het weer zover, dan wordt er overal in Vl…
21 okt
Actueel
Ook geadopteerden die in een warm nest terechtkomen, kunnen twijfels en vragen hebben. Het Steun…