Contacteer ons of spring binnen op Raas van Gaverestraat 67b in Gent.

Ontdek onze groepsbegeleidingen, en evenementen.

Het laatste nieuws en interessantste weetjes over de wereld van adoptie.

Ontdek een hulpverlener bij jou in de buurt via deze handige adoptiekaart.

20 jan
Hulpverlener in de kijker

Renate Van Geel is een adoptiesensitieve hulpverlener op onze adoptiekaart. We stellen haar graag aan je voor.

Vertel eens iets over jezelf en je praktijk? Wat is jouw link met adoptie?

De link met adoptie is in de eerste plaats persoonlijk aangezien ik zelf geadopteerd ben. Na mijn studies Toegepaste psychologie en Sociale en culturele antropologie werkte ik 11 jaar binnen Bijzondere en Integrale jeugdzorg met kinderen, ouders en gezinnen, veelal rond vroegkindtrauma en opvoedingsondersteuning. Het voelde echter niet meer passend om binnen deze structuren te functioneren.

Ik ben een coachingsopleiding rond afstand en adoptie gestart in Nederland en een specialisatiejaar rond Complexe verwerkingsprocessen en trauma aan de Interactie-academie in Antwerpen. Ook volgde ik de basismodule Verlies, rouw en emotionele pijn van kinderen en jongeren bij de Bleekweide in Gent.

Na een intense episode in mijn eigen proces voelde ik me, in combinatie met mijn opgedane kennis en ervaring, klaar om onder andere geadopteerden te ondersteunen tijdens hun proces naar meer emotieregulatie, stabiliteit en weerbaarheid. Ervaringsdeskundigheid biedt in mijn ogen het grote voordeel van herkenning. Wat ik weet, komt niet enkel uit boeken of van horen zeggen, maar ik heb vaak vergelijkbare zaken doorleefd als mijn cliënten. Dit verhoogt het veiligheidsgevoel.

Wie kan waarvoor bij jou terecht?

Ik begeleid en coach (jong)volwassenen en gezinnen rond allerlei thema’s, maar de focus ligt op binding, identiteit en afkomst (adoptie, pleegzorg, migratie, donor conceived).

Ik doe geen loutere kindbegeleidingen, maar werk met het hele gezin aangezien er altijd onderlinge beïnvloeding is tussen gezinsleden en het uiteindelijk de ouders zijn die hun aanpak zo goed als mogelijk moeten kunnen afstemmen op de noden van hun kind. Vaak verwachten ouders een probleem of moeilijkheid bij hun kind opgelost te zien, maar eerder dan oplossen gaat het om omgaan met.

Ik organiseer soms ook (online) groepsbijeenkomsten en opstellingsdagen voor geadopteerden en volwassenen uit pleegzorg, in samenwerking met iemand van Adoptee & Foster Coaching (Nederland). Verder ben ik beschikbaar voor het geven van psycho-educatie en vorming rond de impact van afstaan, afgestaan en geadopteerd zijn.

Hoe ga je te werk?

Als ik een gezin begeleid, doe ik afwisselend ouder-, gezins- en kindgesprekken om ieders beleving en inzet mee te nemen binnen de beweging en verandering die gewenst is. Bij individuele begeleidingen onderzoeken we tijdens gesprekken thema’s en vragen die leven. Pijnpunten en belemmerende patronen worden benoemd.

Praten alleen volstaat echter niet. Mensen met trauma hebben doorgaans afgeleerd (hun lichaam) te voelen en zijn vooral rationeel sterk ontwikkeld. Lichaamswerk en systemische oefeningen zijn dan nuttig en nodig om terug in verbinding te komen met jezelf en je eigen lichaam. Aangezien trauma zich vastzet in je lichaam speelt dit een belangrijke rol bij het groeien naar emotieregulatie, weerbaarheid en stabiliteit.

Gesprekken kunnen online doorgaan, bij mij in de praktijk (Kalmthout) of bij mensen thuis. Vaak blijkt een combinatie van de 3 het meest werkbaar en haalbaar.

Heb je nog een interessante weetje om af te sluiten?

Is het een interessant weetje dat ik samen met een medegeadopteerde blog over ons dagelijks leven als volwassen geadopteerde vrouw, echtgenote, mama, vriendin, collega …?

Meer info over de praktijk van Renate Van Geel vind je op haar website. Je kan haar bereiken via mail (info@renatevangeel.be) of telefonisch (0479 26 74 30).

Gepost in: Hulpverlener in de kijker

28 mrt
Verhaal
Wanneer je meer dan twee ouders hebt Meerouderschap is een belangrijke basisgedachte bij ado…
23 feb
Actueel
De adoptiewetgeving in Vlaanderen wordt momenteel hervormd. Hieronder vind je een overzicht van …
22 feb
Hulpverlener in de kijker
Sinem Cakir is een hulpverlener op onze adoptiekaart. Zij werkt als familieopsteller en innerlij…
15 feb
Interview
Marthe is bewust alleenstaande mama van Yentl*. Yentl is 4 jaar en binnenlands geadopteerd. Hoe …