Contacteer ons of spring binnen op Raas van Gaverestraat 67b in Gent.

Ontdek onze groepsbegeleidingen, en evenementen.

Het laatste nieuws en interessantste weetjes over de wereld van adoptie.

Ontdek een hulpverlener bij jou in de buurt via deze handige adoptiekaart.

06 jul
Tips & tricks

De zomervakantie is gestart! Knijp jij er ook even tussenuit?

Misschien is dit het uitgelezen moment om een filmpje of documentaire mee te pikken. Deze mag je volgens ons niet missen:

1. Twinsters (2015) - Documentaire

Deze biografische documentaire brengt het verhaal van Samantha en Anaïs. De een woont in Los Angeles en de andere woont in Londen. Ze kennen elkaar niet. Op een dag krijgt Samantha een Facebookbericht van Anaïs. Anaïs kreeg via vrienden een YouTube-filmpje van Samantha doorgestuurd, die als twee druppels water op haar lijkt. Wanneer blijkt dat beiden ook nog eens op dezelfde dag geboren zijn in Zuid-Korea, bestaat de mogelijkheid dat ze tweelingzussen zijn. (Deze documentaire kan je bekijken op Netflix)

 

2. Closure (2013) - Documentaire

Angela is een Afro-Amerikaanse vrouw die door een blank Amerikaans koppel werd geadopteerd toen ze 1 jaar oud was. Samen met haar man, die het hele gebeuren filmde, gaat ze op zoek naar haar biologische ouders. Die zoektocht is niet evident en gaat gepaard met heel wat onthullingen. (DVD te ontlenen uit onze bibliotheek)

 

3. Daughter's Return (2011) - Documentaire

Daughter’s Return is een Engelstalige documentaire over twee meisjes die op zoek gaan naar hun biologische ouders. Eline werd geadopteerd door een Nederlands echtpaar, Ricki kwam terecht in een Amerikaans gezin. Het verhaal volgt hen tijdens het ontmoeten  van hun biologische ouders en het herontdekken van hun roots. (DVD te ontlenen uit onze bibliotheek)

 

4. Philomena (2013) - Film

Philomena Lee raakt als tiener in 1952 zwanger in Ierland. Ze wordt naar een klooster gestuurd om verzorgd te worden. Wanneer haar kind een peuter is wordt hij door de nonnen voor adoptie naar Amerika gestuurd. Philomena gaat de daaropvolgende 50 jaar op zoek naar hem. Wanneer ze Martin Sixsmith, een vermoeide, cynische journalist, ontmoet vertrekken ze samen naar Amerika om hem te zoeken. (DVD te ontlenen uit onze bibliotheek)

 

5. The Ligt between oceans (2016) - Film

In dit adoptiedrama, genoemd naar de gelijknamige roman, spelen Michael Fassbender en Oscarwinnares Alicia Vikander een koppel dat een vuurtoren beheert op het desolate eiland Janus in West-Australië. Ze willen graag een gezin stichten, maar er volgen twee miskramen. Op een dag spoelt een roeiboot aan met een klein meisje erin en het koppel besluit de baby te adopteren. Aan hun geluk komt een einde wanneer ze jaren later een weduwe ontmoeten op het vasteland, die zowel haar man als haar kind op zee verloren is. Onvervalste romantiek en hartverscheurend drama van het ouderwetse soort. De film werd vertoond tijdens het filmfestival van Gent in 2016 en is ondertussen verkrijgbaar op DVD.

 

6. The danger of a single story - TED Talk

Inspirerende TED Talk over identiteit en stereotypen. "Onze levens en culturen bestaan uit vele overlappende verhalen. Schrijfster Chimamanda Adichie vertelt het verhaal hoe zij haar authentieke culturele stem vond en waarschuwt dat als wij alleen een enkel verhaal horen over een ander persoon of land, we serieuze misvattingen riskeren."

 

7. I am not your asian stereotype - TED Talk

Ted Talk van Canwen Xu over de stereotypen die er heersen over Aziatische Amerikanen en hoe ze worden aanzien als 'model minority', zijnde de perfecte migranten. Ze vertelt hoe moeilijk het is om zich enerzijds aan te passen aan de Westerse idealen en anderzijds trouw te proberen zijn aan de 'eigen' cultuur. 

Gepost in: Tips & tricks

15 apr
Hulpverlener in de kijker
Laetitia Lebbe is een hulpverlener op onze adoptiekaart. Zij werkt als beeldend therapeut met ki…
29 mrt
Verslag
Benieuwd naar onze werking? Het jaarverslag van Steunpunt Adoptie 2023 is af! In het jaarverslag…
28 mrt
Verhaal
Wanneer je meer dan twee ouders hebt Meerouderschap is een belangrijke basisgedachte bij ado…
23 feb
Actueel
De adoptiewetgeving in Vlaanderen wordt momenteel hervormd. Hieronder vind je een overzicht van …