Contacteer ons of spring binnen op Raas van Gaverestraat 67b in Gent.

Ontdek onze groepsbegeleidingen, en evenementen.

Het laatste nieuws en interessantste weetjes over de wereld van adoptie.

Ontdek een hulpverlener bij jou in de buurt via deze handige adoptiekaart.

11 dec
Tips & tricks
Binnenkort is het weer zover, twee weken kerstvakantie! Als je nog niet zo goed weet hoe je die tijd moet vullen, alleen of eventueel met kinderen, hebben wij enkele suggesties op een rij gezet. In dit artikel vind je lees-, luister- en kijktips die direct of indirect te maken hebben met adoptie of andere relevante thema's.

Podcasts

  • Bob: De 6-delige podcast Bob is het verhaal van de fragiele 84-jarige Elisa, die sinds kort alleen nog maar kan praten over haar oude jeugdliefde en het kind dat zij gedwongen heeft moeten afstaan. Mirke, Nele en Siona gaan op zoek naar de waarheid. Is Bob een levensgroot geheim dat ze haar hele leven met zich mee heeft gedragen, of de fantasie van een dementerende vrouw?
  • PerspectYves: Yves vertelt in verschillende afleveringen over zijn adoptie en zijn zoektocht naar identiteit en roots. In zijn persoonlijke verhaal gaat hij ook in op thema's als diversiteit en racisme en hoe hij daar als geadopteerde mee in aanraking komt en mee omgaat.

Boeken

  • Dit huis is een thuis: In dit non-fictie boek vertellen 16 adoptie- en pleegkinderen tussen 15 en 20 jaar hoe zij hun gekleurde identiteit en afkomst ervaren. Het resultaat is een hartverwarmend boek waarin de jongeren zelf vertellen hoe ze omgaan met de struggles die ze (gekend) hebben. Vaak is dit met de nodige portie humor, veerkracht en zelfrelativering. Voor jongeren die opgroeien in een wit adoptie- of pleeggezin zit er in elk verhaal wel een herkenbaar element, maar het boek is ook geschikt voor iedereen die een beter begrip zoekt van hoe het is om op te groeien tussen twee culturen. We raden het boek aan voor (jongvolwassen) adoptie- en pleegkinderen, (aspirant) adoptie- en pleegouders, professionals en studenten. Binnenkort vind je het ook bij ons in de bib!
  • Wat het hart verwoest - fictie: Ierland, 1945. Cyril wordt geboren als bastaardzoon van een verstoten tienermeisje. Het welgestelde echtpaar Avery adopteert hem, maar Cyril vraagt zich vaak af waarom, want zijn adoptieouders laten geen gelegenheid onbenut om hem op het hart te drukken dat hij geen echte Avery is. Hij voelt zich ook geen Avery, en hij voelt zich ook niet thuis in het katholieke naoorlogse Ierland. Wat het hart verwoest vertelt met veel humor en absurditeit het soms diepdroeve verhaal van een zoekende ziel.
  • Brown girl magic - voor kinderen: Opgroeien als een bruin meisje in het Westen brengt heel wat uitdagingen mee. Je ziet jezelf weinig weerspiegeld in de beelden die je te zien krijgt. Op televisie, in films en ook in boeken blijft het speuren naar iemand die eruitziet en die hetzelfde meemaakt als jij. Brown Girl Magic wil deze leegte mee opvullen. Het is een boek voor, door én over bruine meisjes. Over kroeshaar en gouden huid, over pesten en liefhebben, over alle maten, vormen en soorten bruine meisjes. Het is een boek dat die meisjes (nog) sterker hoopt te maken. Want geef nu toe: ze zijn gewoon magisch! Je kan het boek bestellen via de link hierboven, maar je kan het ook uitlenen in onze bib.

Films en series

  • Eenzaam: Eenzaamheid is een van de grote, maar vaak verborgen problemen van onze tijd. Xavier Taveirne maakt het taboe bespreekbaar in een reeks portretten van eenzame mensen uit alle generaties, van jongeren tot bejaarden. Je kan de volledige reeks herbekijken via deze link.
  • One Child Nation: De eenkindpolitiek in China is in 2015 afgeschaft. Dit was de extreme bevolkingsbeperkende maatregel waardoor echtparen niet meer dan één kind mochten krijgen van de overheid. 'One Child Nation' laat zien dat de verwerking van de wrede manier waarop die maatregel werd gehandhaafd nu pas begint.
  • Ma vie de Courgette: Courgette, een jongetje van 10, is in een weeshuis geplaatst na het overlijden van zijn moeder. Hoe kan hij de moeilijkheden overwinnen en zich aanpassen aan deze nieuwe omgeving te midden van een kleine groep kinderen die net als hij beschadigd zijn door het leven? Je vindt de dvd ook in onze bib.

Gepost in: Tips & tricks

07 jul
Interview
Nederlandse afstandsmoeder Will van Sebille heeft op 23 april 2020 een Koninklijke onderscheidin…
22 jun
Interview
Adoptiesensitieve hulpverleners hebben ervaring met het begeleiden van adoptieouders, geadopteer…
15 jun
Interview
Adoptiesensitieve hulpverleners hebben ervaring met het begeleiden van adoptieouders, geadopteer…
29 mei
Actueel
Vandaag, op 29 mei, lanceert Steunpunt Adoptie vzw samen met binnenlandse adoptiedienst Adoptieh…