Contacteer ons of spring binnen op Raas van Gaverestraat 67b in Gent.

Ontdek onze groepsbegeleidingen, en evenementen.

Het laatste nieuws en interessantste weetjes over de wereld van adoptie.

Ontdek een hulpverlener bij jou in de buurt via deze handige adoptiekaart.

23 dec
Tips & tricks

Over een paar dagen is het weer zover, de kerstvakantie komt eraan. Dit jaar zal die er opnieuw net iets anders uitzien dan andere jaren: minder uitstapjes, minder activiteiten, meer binnen blijven. Voor wie nog niet zo goed weet hoe die extra tijd op te vullen, hebben wij enkele lees-, luister- en kijktips op een rij gezet.

Lezen

My Name is Why: In dit non-fictie boek vertelt de Engelse dichter en auteur Lemn Sissay over zijn jeugd in de Britse pleegzorg. Op zijn zeventiende, na jaren in een pleeggezin en verschillende zorginstellingen te hebben doorgebracht, krijgt Norman Greenwood zijn geboortecertificaat. Hij ontdekt dat zijn echte naam niet Norman is, maar Lemn Sissay. Dat hij Brits is en Ethiopisch. En dat zijn moeder sinds zijn geboorte hoopt dat hij veilig naar haar zal terugkeren.

Verhalen vol lekkers: In 'Verhalen vol lekkers' delen verschillende geadopteerden een gerecht dat op een of andere manier gelinkt is aan hun adoptie. In het aansluitende verhaal vertellen ze waarom dat zo is. Letterlijk verhalen vol lekkers dus! Het boekje kost 15 euro en je steunt er het buddyproject a-Buddy mee. Hier kan je Verhalen vol lekkers kopen.

Luisteren

Door de oren van een kind: In deze podcast van Expoo duiken de makers elke aflevering onder in een pedagogische visie of model. Een kind vertelt over zijn of haar verhaal. Daarna gaan de makers in gesprek met een expert, die belangrijke principes van de visie of het model linkt aan het verhaal.

Ouder: In 2017 wordt Francis Njotea in allerijl opgenomen in het ziekenhuis. Hij ligt een week in coma. Wanneer hij ontwaakt, vertelt hij zijn zoon Raf verward een geheim. Dat hij geen 63 jaar oud zou zijn, zoals zijn kinderen en ex-vrouw heel hun leven dachten, maar 73. Later ontkent hij het verhaal. Samen met zijn goede vriend Lander Kennis gaat Raf Njotea in de Radio 1-podcast 'Ouder' op zoek naar het migratieverhaal van zijn vader.

Nabij: In de podcast ‘Nabij’ gaat schrijfster/verteller Eva De Groote op zoek naar informatie over een nooit gekende grootmoeder. Door die zoektocht vindt Eva ook nieuwe antwoorden over de relatie met haar moeder.

Kijken

Found: Nadat DNA-tests hebben uitgewezen dat drie door verschillende Amerikaanse gezinnen geadopteerde tieners nichtjes zijn, gaan ze naar China om hun echte ouders te zoeken. De documentaire is te bekijken op Netflix.

Het huis met Kevin Janssens: Er zijn weinig mensen die het weten, maar eigenlijk is Kevin Janssens geboren onder een andere naam: Kevin Roels. Kevins ouders verlaten elkaar als hij drie jaar oud is. De moeder van Kevin vindt snel de liefde terug bij Kevins huidige stiefvader. Als die voorstelt om hem te adopteren, twijfelt Kevin geen seconde om van familienaam te veranderen. Jaarlijks bereiden we met Steunpunt Adoptie meer dan 160 gezinnen voor die een gekend kind willen adopteren. Vaak gaat het om een kind van een partner, maar het kan ook gaan om een kind van een familielid, een pleegkind of een kind van een draagmoeder. Kevin Janssens verwoordt prachtig met welke emoties en vragen geadopteerden kunnen worstelen.

Gepost in: Tips & tricks

29 jul
Gezocht
Momenteel werkt het Vlaams Centrum voor Adoptie (VCA) aan een vernieuwd systeem voor (interlande…
28 jul
Adoptie ID
Wie is Cynthia Cornelis en wat is haar link met adoptie? Naam: Cynthia Leeftijd: Offi…
14 jul
Verslag
Zeven jaar geleden organiseerden we onze allereerste ontmoetingsdag voor adoptietieners (of A-te…
16 jun
Verhaal
We hebben het snel over het zoeken naar, vinden van en contact hebben met eerste ouders, maar ni…