Contacteer ons of spring binnen op Raas van Gaverestraat 67b in Gent.

Ontdek onze groepsbegeleidingen, en evenementen.

Het laatste nieuws en interessantste weetjes over de wereld van adoptie.

Ontdek een hulpverlener bij jou in de buurt via deze handige adoptiekaart.

12 okt
Filmbespreking

“Vondelingenschuif blijft rariteit, ook na 17 jaar”, of “Drie baby’s achter gelaten in vondelingenschuif in vijf maanden tijd”. Zo kopten de kranten nog afgelopen weken.

We draaien de klok terug in de tijd…1978. Katharina, een stralend, pienter en levenslustig meisje van zeventien wordt naar een “geheime” plaats gebracht waar ze zich mentaal en fysisch voorbereid op de bevalling van haar “liefdesbaby”.

Ze schrijft brieven naar haar verre prins, haar getrouwde leraar Grieks-Latijn die haar zwanger heeft gemaakt maar niet voor haar heeft willen kiezen.

Katia want “Hier zijt ge iemand anders” is er niet alleen. Ze is er samen met een handvol andere lotgenoten…Want dat zijn ze, stuk voor stuk jonge meisjes, opgejaagd door emoties en hormonen die door hun jonge lijven razen, zwanger van “het leven”, zwanger van “nieuw leven”.

Meisjes die wild dromen en de realiteit ontvluchten door toneeltjes op te voeren en uitbundig te dansen op muziek. Meisjes die van het ene moment op het andere “vrouwen” moeten worden. Meisjes die uiteindelijk lijdzaam toezien wanneer  “zorgzame zusters“ hun baby’s weg nemen en plaatsen voor adoptie onder het mom “wat het beste is voor het kind”.

De Vlaamse cineaste Patrice Toye las een tiental jaar geleden het verhaal van de meisjes die in het Maria Middelares ziekenhuis in Lommel werden opgevangen en voorbereid op het nakende moederschap. Toye slaagt er in de meisjes niet af te schilderen als “slachtoffers”, hoewel het leven alles behalve zoet en mild is. 

“Little black spiders” baadt in een zweem van feeërieke en ongrijpbare midzomernachtsdromen. Alsof Sofia Coppola’s Virgins (The Virgin Suicides) mee dansen in de haast rituele en opzwepende toneelscène. Zwevende witte sluiers als schemerzone tussen een koude eenzame buitenwereld en een levendige verrijkende fantasie die ze nodig hebben om te kunnen overleven.

Intense vriendschapsbanden en zielsverwantschappen als reddingsboeien van kwetsbare wezens die in de fleur van hun leven zo “alleen” staan. De steeds dikker wordende buiken van de meisjes als metafoor van een groeiende en onstuitbare moederliefde.

“Kleine zwarte spinnen”, weggestoken op een donkere zolder, of meisjes die als kleine zwarte spinnen onder je huid kruipen, of kleine zwarte vrouwtjes-spinnen die bij hun eierzakjes blijven en hun pas uitgekomen spinnenjongen bewaken tot ze twee keer vervellen.

“Little black spiders” is in alle donkerte en zwaarte van het thema, fragiel, poëtisch en vooral hoopvol.
En hoop is nodig in tijden dat vondelingenschuiven heel erg actueel zijn.
Zolang er vondelingenschuiven bestaan, zijn we het taboe misschien nog niet helemaal voorbij… zelfs niet na bijna 40 jaar…

België 2012
Regisseur: Patrice Toye
Vertolking: Line Pillet, Charlotte De Bruyne, Dolores Bouckaert , Sam Louwyck,…

Sun Mee Cattrysse
Brugge, 1 oktober 2017

Gepost in: Filmbespreking

28 mrt
Verhaal
Wanneer je meer dan twee ouders hebt Meerouderschap is een belangrijke basisgedachte bij ado…
23 feb
Actueel
De adoptiewetgeving in Vlaanderen wordt momenteel hervormd. Hieronder vind je een overzicht van …
22 feb
Hulpverlener in de kijker
Sinem Cakir is een hulpverlener op onze adoptiekaart. Zij werkt als familieopsteller en innerlij…
15 feb
Interview
Marthe is bewust alleenstaande mama van Yentl*. Yentl is 4 jaar en binnenlands geadopteerd. Hoe …