Contacteer ons of spring binnen op Gordunakaai 85a in Gent.

Ontdek onze groepsbegeleidingen, en evenementen.

Het laatste nieuws en interessantste weetjes over de wereld van adoptie.

Ontdek een hulpverlener bij jou in de buurt via deze handige adoptiekaart.

27 feb
Boekbespreking

We vullen onze bibliotheek regelmatig aan met interessante boeken over allerlei adoptiegerelateerde thema's. Laetitia Lebbe, adoptiemoeder, bespreekt voor ons het boek Spelenderwijs verbinden en hechten met meer dan 100 spelletjes.

Hechten op een speelse manier

Elke adoptieouder is ermee bezig: hechting… Stapels boeken bestaan over dit onderwerp, maar dit is een handig boek voor iedereen die op een speelse manier met hechting aan de slag wil gaan.

Wat is Theraplay

Het eerste deel van het boek bestaat uit een bondige uitleg over hechting en een duiding van de link tussen hechting en de zintuigen, de breinontwikkeling en het spelen. Ook wordt uitgelegd wat Theraplay juist is omdat de hechtingsspelletjes in dit concept kaderen.

Alles wordt voorgesteld in heldere en toegankelijke taal er is geen voorkennis nodig om de theorie te begrijpen. Voor verdere verdieping wordt telkens verwezen naar internetlinks en boeken die de schrijfster geholpen hebben. Het voordeel hiervan is dat je meteen pistes hebt om je desgewenst te verdiepen in een bepaald aspect van hechting.

Inspiratiebron voor opvoeders

Het hoofdstuk over de attitude van de opvoeder vind ik erg mooi en de tips voor meer spelplezier zijn relevant. Voor zowel ouders als professionele opvoeders schept de theoretische achtergrond van het boek een passend kader voor de spelletjes.

Geef je kind een bal en ga samen spelen

In een tweede deel worden een 100-tal spelletjes voorgesteld die de hechting tussen kind en opvoeder kunnen bevorderen.

Wat me opviel in de spelletjes, was dat ik er al een heleboel kende en reeds had gespeeld, zowel met mijn biologische kinderen als met mijn adoptiekind. Op het eerste zicht lijken de spelletjes ook gewoon ‘zomaar’ een spelletje te zijn en dat is maar goed ook. Echter, met de theorie over hechting en Theraplay in het achterhoofd, krijgen de spelletjes een extra dimensie.

Bij elk spelletje staan ook aanwijzingen voor het spel én welk zintuig en welke dimensie van Theraplay aan bod komen; dit kan handig zijn als het spel op een therapeutische manier ingezet wordt.

Spelenderwijs werken aan de ouder-kindrelatie

Bij momenten bleef ik wat op mijn honger zitten en had ik er meer van verwacht omdat ik naar mijn gevoel niet zoveel nieuwe spelletjes had ontdekt.

Toch blijft het een waardevol boek omdat het mij eraan herinnerde dat wat de hechting effectief bevordert, een goede relatie is met je kind. En om die relatie op te bouwen, is niets beter dan tijd maken om te spelen met je kind op een zorgzame en liefdevolle manier… En hiermee kan het boek zeker zijn waarde tonen.

Auteur: Laetitia Lebbe

Gepost in: Boekbespreking

13 mei
Vacature
Word jij een van onze nieuwe bestuurders? Wij zijn op zoek naar enkele gedreven en onafhanke…
15 apr
Adoptie ID
Wie is Elsa Esperanza Lebbink en wat is haar link met adoptie? Naam: Elsa Esperanza Leb…
09 apr
Boekbespreking
Brown girl magic is een kinderboek, geschreven door Dalilla Hermans. Dalilla is afkomstig uit Rw…
29 mrt
Verslag
Ben jij benieuwd naar wat we allemaal gedaan hebben in 2018? Lees dan ons jaarverslag en kom mee…