Contacteer ons of spring binnen op Raas van Gaverestraat 67b in Gent.

Ontdek onze groepsbegeleidingen, en evenementen.

Het laatste nieuws en interessantste weetjes over de wereld van adoptie.

Ontdek een hulpverlener bij jou in de buurt via deze handige adoptiekaart.

06 jan
Actueel

De interlandelijke en de binnenlandse adoptieprocedure worden samengevoegd in één procedure.

Voor kandidaat-adoptieouders verandert er heel wat vanaf 2016. De komende weken kun je op de website van het Vlaams Centrum voor Adoptie meer specifieke informatie terugvinden, maar wij lichten alvast een klein tipje van de sluier op.

We focussen hierbij voornamelijk op de infosessie en de voorbereiding, waarvoor Steunpunt Adoptie verantwoordelijk is. We verwachten over het besluit van de Vlaamse Regering inzake voorbereiding een officieel akkoord eind januari, begin februari 2016. Vanaf dan wordt extra en meer concrete informatie toegevoegd aan onze website (informatiesessie en voorbereiding). 

Met de nieuwe wetgeving voor binnenlandse adoptie en wijziging van de wetgeving voor interlandelijke adoptie is er één procedure voor kandidaat-adoptieouders (binnenlandse of buitenlandse adoptie) en een nieuw instroombeheer. Dit instroombeheer bestaat pas 2 jaar maar wordt gewijzigd omdat de afstemming van de kandidaat-adoptieouders op de kinderen die nood hebben aan ouders niet optimaal verloopt.

In het nieuwe instroombeheer wordt niet alleen rekening gehouden met de datum van aanmelding maar ook met het profiel van de kandidaat-adoptieouder en met het profiel van de kinderen waar de kandidaat-adoptieouder zich voor openstelt.

Het VCA is nu volop bezig met de concrete uitwerking van de adoptieprocedure voor kandidaat-adoptieouders. Hoe de procedure precies zal lopen, kunnen we momenteel nog niet zeggen, wel kunnen we reeds een aantal richtlijnen meegeven.

  • Alle personen die willen adopteren (binnenlands en/of buitenlands) melden zich aan bij het VCA en komen op één centrale wachtlijst in volgorde van aanmelding.
  • Het VCA houdt alle gegevens bij van de kandidaat-adoptieouders, zoals hun leeftijd, burgerlijke stand, aantal kinderen in het gezin, enz.. Op basis hiervan kan het VCA een inschatting maken voor welke herkomstlanden zij in aanmerking komen.
  • Elke kandidaat-adoptieouder volgt een informatiesessie, die nu ook deel uitmaakt van de interlandelijke adoptieprocedure. De toekomstige informatiesessie zal uitgebreider zijn dan de huidige, want nadien zal aan de kandidaat-adoptieouder gevraagd worden om een beschrijving te geven van de kinderen aan wie ze een thuis zouden kunnen bieden. Dat is een inschatting die nog kan wijzigen in de loop van de procedure of in de loop van de wachttijd maar zal als leidraad gebruikt worden in het verdere adoptietraject.
  • Elk jaar zal er een vast aantal kandidaten starten met hun procedure in volgorde van aanmelding (los van hun eigen profiel en het profiel van de kinderen waarvoor ze openstaan). Daarnaast zullen er op vraag van de adoptiediensten (en van de herkomstlanden) bijkomende kandidaten worden doorgelaten die voldoen aan een bepaald profiel en/of openstaan voor een bepaald profiel.
  • Na het instroombeheer volgen de kandidaat-adoptieouders een voorbereiding op adoptie die korter is dan het huidige voorbereidingsprogramma. Tijdens deze voorbereiding wordt dieper ingegaan op de extra’s binnen adoptie, via interactieve oefeningen en theoretische toelichting. Kandidaat-adoptieouders worden ondersteund in hun zoektocht naar en het verstevigen van eigen krachtbronnen als (toekomstige) ouders.
  • Na het doorlopen van deze voorbereiding ontvangt de kandidaat-adoptieouder een attest en kan bij de familierechter een tussenvonnis aangevraagd worden. De volgende stap in het voorbereidingstraject, is het volgen van een maatschappelijk onderzoek bij een Dienst Maatschappelijk Onderzoek (DMO) in de buurt. De familierechter geeft op basis van het advies van de DMO al dan niet een geschiktheidsvonnis. Hierbij eindigt het voorbereidingstraject voor de kandidaat-adoptieouder.

Meer informatie zal later via de nieuwsbrief, andere communicatiekanalen van SA en via de website van VCA, verspreid worden.
(Bron: VAG-magazine nov ’15 – instroombeheer geschreven door VCA – pag. 13)

Gepost in: Actueel

15 apr
Hulpverlener in de kijker
Laetitia Lebbe is een hulpverlener op onze adoptiekaart. Zij werkt als beeldend therapeut met ki…
29 mrt
Verslag
Benieuwd naar onze werking? Het jaarverslag van Steunpunt Adoptie 2023 is af! In het jaarverslag…
28 mrt
Verhaal
Wanneer je meer dan twee ouders hebt Meerouderschap is een belangrijke basisgedachte bij ado…
23 feb
Actueel
De adoptiewetgeving in Vlaanderen wordt momenteel hervormd. Hieronder vind je een overzicht van …