Contacteer ons of spring binnen op Raas van Gaverestraat 67b in Gent.

Ontdek onze groepsbegeleidingen, en evenementen.

Het laatste nieuws en interessantste weetjes over de wereld van adoptie.

Ontdek een hulpverlener bij jou in de buurt via deze handige adoptiekaart.

31 jan
Vorming

Als je kinderen bezig zijn met een adoptieprocedure of net geadopteerd hebben, is het normaal dat je als grootouder (in spe) verschillende vragen hebt. Hoe bereiden we ons voor op de komst van ons kleinkind? Wat is er anders bij adoptie dan bij gewoon grootouderschap? Veel grootouders zitten met dezelfde vragen. In onze grootoudercursus ‘Mijn kleinkind is geadopteerd’ komen al die vragen aan bod.

“Mijn zoon heeft een adoptievonnis, maar mijn man en ik wisten eigenlijk heel weinig over adoptie. Tijdens de grootoudercursus kregen we niet alleen een antwoord op veel van onze vragen, we konden er ook over uitwisselen met andere grootouders.”

In de grootoudercursus bespreken de begeleiders enkele thema’s die belangrijk zijn om adoptie beter te begrijpen. Welke rol speelt hechting precies? Wat houdt de adoptiedriehoek in? De begeleiders geven naast deze inhoudelijke thema’s ook meer uitleg over de adoptieprocedure.

Aan de hand van voorbeelden en videofragmenten staan de deelnemers stil bij de beleving van adoptiekinderen. Welke impact heeft de rugzak van je (toekomstige) kleinkind op zijn leven? Hoe kan jij daar als grootouder mee omgaan?

“Mijn dochter en haar man hebben recent een dochtertje geadopteerd. We zien soms dat ze het moeilijk hebben, maar weten niet goed hoe we onze dochter en kleindochter kunnen helpen. De lesgevers hebben ons daarin enkele adviezen gegeven, waardoor we nu beter weten hoe we onze kinderen kunnen ondersteunen. Het was bovendien helpend om te horen dat ook andere grootouders gelijkaardige strubbelingen meemaken.”

Interactie tussen de grootouders speelt een belangrijke rol. We bespreken samen welke verwachtingen, twijfels en vragen we hebben en proberen van elkaar te leren.

“Hoe reageer ik als mijn toekomstige kleinkind vragen stelt over zijn herkomst? Het is een vraag waar ik al even mee zit. Door er tijdens deze cursus over te praten, heb ik niet zo’n schrik meer dat die vraag zal komen. Ik heb het gevoel dat ik betere handvatten heb en weet ook waar ik terecht kan als ik in de toekomst nog vragen heb.”

Ben jij een (toekomstige) adoptiegrootouder? Ben je ouder van een adoptiekind of heb je een adoptievonnis en denk je dat de grootoudercursus interessant is voor je ouders? Schrijf je/hen dan nu in! ‘Mijn kleinkind is geadopteerd’ gaat door op 3 maart 2023 in Gent.

Gepost in: Vorming

13 jun
Vacature
Heb jij een passie voor (het werken met) mensen en beschik je over een natuurlijke gave om te lu…
10 jun
Interview
Lieze werd in 1993 geboren in China en vervolgens geadopteerd naar België. Fan werd geboren in N…
05 jun
Actueel
Het adoptielandschap is in volle verandering. We beseffen dat dit tot vragen, bezorgdheden en on…
04 jun
Vacature
Word jij onze nieuwe collega?! We zijn op zoek naar een tijdelijke coördinator voor a-Buddy,…