Contacteer ons of spring binnen op Raas van Gaverestraat 67b in Gent.

Ontdek onze groepsbegeleidingen, en evenementen.

Het laatste nieuws en interessantste weetjes over de wereld van adoptie.

Ontdek een hulpverlener bij jou in de buurt via deze handige adoptiekaart.

14 jul
Verslag

Zeven jaar geleden organiseerden we onze allereerste ontmoetingsdag voor adoptietieners (of A-teens). Ondertussen groeiden deze dagen uit tot de legendarische A-teensdagen. Ze worden altijd begeleid door buddy’s van a-Buddy en georganiseerd in samenwerking met VAG om zoveel mogelijk tieners te bereiken. Maar wat doe je eigenlijk op zo'n A-teensdag? En zou het ook iets voor jou(w tiener) zijn? Je leest het hieronder!

Wat doe je op een A-teensdag?
We plannen altijd leuke activiteiten! Over de jaren heen gingen we al paintballen, losten we escape rooms op, trotseerden we hoogteparcoursen, leerden we suppen, vaarden we de Dijle af in een kano, volgden we skateworkshops, gingen we naar een trampolinepark … En altijd sluiten we af met samen koken en eten.

Wie komt er naar een A-teensdag?
Alle geadopteerde tieners tussen 10 en 18 jaar zijn welkom! Je herkomstland doet er niet toe, zolang je maar geadopteerd bent. Meestal zijn er een tien- à vijftiental deelnemers. Adoptieouders zijn niet toegestaan, sorry (not sorry)!

Wanneer gaan de A-teensdagen door?
Jaarlijks organiseren we vier A-teensdagen: twee activiteiten in het voorjaar, twee activiteiten in het najaar. Deze gaan telkens door op een zaterdagnamiddag en eindigen in de vroege avond, verspreid over Vlaanderen en Brussel.

Wat als ik niemand ken op de A-teensdag?
Dat is niet erg! Je maakt snel vrienden met de andere aanwezigen. Ondertussen kennen heel wat tieners elkaar al van vorige A-teensdagen.

Moet je over adoptie praten op de A-teensdag?
Nee, adoptie kan aan bod komen, maar dat hoeft helemaal niet. Soms komt dat ter sprake, vaak ook totaal niet. De focus ligt op gezellig samen zijn met andere geadopteerde tieners en toffe activiteiten doen.

Hoe zag de laatste A-teensdag eruit?
De laatste A-teensdag ging door eind april in Ekeren. Buddy Lydia van a-Buddy begeleidde de activiteit en schreef daarover:

“Ik mocht samen met Chris, mijn collega bij a-Buddy, onze teens begeleiden voor een workshop graffiti. De warme ontvangst bij de familie Embrechts-Van Boven en een schitterend zonnetje gaven alvast de aanzet voor een geslaagde workshop. De tieners stroomden toe en er werd meteen kennis gemaakt. Daar hoefde geen hulp bij te pas te komen!

Met de nodige tips en tricks van Derk, de graffiti artiest, ging iedereen aan de slag met tekenen. Twijfel sloeg toe, want tekenen op papier met potlood is één, maar een muur bewerken met spuitbussen is een ander verhaal. Gewapend met handschoenen en een plastieken parka groeide het enthousiasme met de minuut. De eentonige muren werden omgetoverd tot heuse kunstwerken.

Wat eerst een ‘saaie’ achtertuin leek, is nu een kleurrijk tuindecor geworden. De jongens zagen alvast een volgend project: het bouwen van een skateramp.”

Wat kost een deelname aan de A-teensdag?
Bijna niets! We vragen een bijdrage van 15 euro per tiener. Vanaf een tweede inschrijving per gezin is de prijs 10 euro.

Waar vind ik meer info over de A-teensdagen?
Houd de communicatiekanalen (website, Facebook, nieuwsbrief, magazine …) van Steunpunt Adoptie en VAG in de gaten om op de hoogte te blijven!

Zin om er de volgende A-teensdag ook bij te zijn?
We hopen van wel! Op zaterdag 27 augustus gaan we windsurfen in Hofstade, Vlaams-Brabant. Schrijf je hier in.

Gepost in: Verslag

03 okt
Hulpverlener in de kijker
Tara Mergeay is een adoptiecoach op onze adoptiekaart. We stellen haar graag aan je voor. …
01 okt
Actueel
Momenteel werkt het Vlaams Centrum voor Adoptie (VCA) aan een vernieuwd systeem voor (interlande…
29 sep
Interview
Myung Feyen is geadopteerd uit Korea, opgegroeid in België en sinds 2000 woonachtig in Den Haag.…
22 sep
Evenement
Hoe ga je als geadopteerde om met racisme? Hoe kan je als adoptieouder je kind ondersteunen? Wat…