Contacteer ons of spring binnen op Raas van Gaverestraat 67b in Gent.

Ontdek onze groepsbegeleidingen, en evenementen.

Het laatste nieuws en interessantste weetjes over de wereld van adoptie.

Ontdek een hulpverlener bij jou in de buurt via deze handige adoptiekaart.

22 sep
Evenement

Hoe ga je als geadopteerde om met racisme? Hoe kan je als adoptieouder je kind ondersteunen? Wat kan je als hulpverlener doen? Om o.a. op die vragen een antwoord te bieden, organiseren we in oktober een driedelige webinarreeks over racisme voor iedereen die interesse heeft in het onderwerp.

5 oktober: Hoe is racisme ontstaan?
Hoe beïnvloeden koloniale machtsverhoudingen nog steeds ons denken? Welke dynamieken gaan er achter racisme schuil? En wat zijn witte privileges precies? Dr. Olivia Rutazibwa koppelt in dit webinar theoretische kaders aan eigen ervaringen.

Olivia Rutazibwa werkt als assistent professor Human rights and politics aan de London School of Economics en Political Science (LSE) en als Senior Research Fellow aan het Johannesburg Instituur of Advanced Studies (JIAS) in Zuid-Afrika. In haar onderzoek en lessen focust ze op manieren om internationale solidariteit en ontwikkelingssamenwerking te dekoloniseren.

12 oktober: Wat is de impact van racisme en hoe ga je ermee om?
Racisme is een groot maatschappelijk en politiek probleem. Maar het is ook een persoonlijk probleem en daar staan we nog weinig bij stil. In dit webinar – gebaseerd op haar boek Racisme: over wonden en veerkracht – legt Naima Charkaoui uit hoe racisme de gezondheid schaadt van mensen die erdoor getroffen worden. Ze geeft ook handvatten om de veerkracht en weerbaarheid van de slachtoffers te versterken. Met die wegwijzers kunnen zowel mensen die zelf geviseerd worden door racisme als mensen in hun omgeving en professionals aan de slag.

Naima Charkaoui werkt sinds 2001 rond mensenrechten, ongelijkheid en racisme. Ze is auteur van o.m. Racisme, over wonden en veerkracht (voor volwassenen) en Racisme, stop de pijn (voor kinderen, i.s.m. Ikrame Kastit en Uit de Marge).

25 oktober: Welke rol speelt racisme in mijn leven?
“Ik ben het beu om te doen alsof het allemaal wel meevalt”. Met die titel schreef Dalilla Hermans, geadopteerd uit Rwanda, in 2014 een open brief over racisme die viraal ging. Sindsdien verdiept ze zich in het thema. In 2017 schreef ze met Brief aan Cooper en de wereld een boek over haar leven en haar ervaringen met racisme. Een jaar later kwam haar kinderboek Brown Girl Magic uit. Ze schreef columns voor De Standaard en publiceerde in 2020 haar meest recente boek, Het laatste wat ik nog wil zeggen over racisme. Speciaal voor ons zegt Dalilla er in dit webinar toch nog iets over.

Hoe gaat ze om met dagelijkse uitingen van racisme? Wat moet er veranderen in de samenleving en op welke manier kan die verandering gebeuren? Deze avond deelt Dalilla haar ervaringen en ideeën.

Alle lezingen gebeuren live via Webinargeek (niet via een opname). We voorzien tijdens het webinar tijd voor vragen van het publiek. Wie ingeschreven is, ontvangt daags nadien een opname van het webinar. De opname is 7 dagen te herbekijken.

Voor wie zijn deze webinars bedoeld?
Geadopteerden, (kandidaat-)adoptieouders, professionals en iedereen die interesse heeft in het thema.

Prijs?
15 EUR per webinar (gratis voor buddy's)

Inschrijven?
Via deze link

Roept het webinar vragen op of wil je naar aanleiding van het webinar met iemand praten, dan kan je voor ondersteuning terecht bij een nazorgmedewerker van Steunpunt Adoptie via nazorg@steunpuntadoptie.be.


 

Gepost in: Evenement

22 nov
Interview
Een tijdje geleden bracht Network of Bolivian Adoptees met steun van Steunpunt Adoptie (in het k…
22 nov
Tips & tricks
In oktober organiseerden we een webinarreeks over racisme. Onze drie sprekers (Olivia Rutazibwa,…
20 nov
Actueel
Vandaag vieren we de de 33e verjaardag van het Internationaal Verdrag inzake de Rechten van het …
10 nov
Verslag
Steunpunt Adoptie vindt het belangrijk om nazorgprojecten te ondersteunen. Daarom lanceren we ja…