Naar aanleiding van de stopzetting van de werking van de interlandelijke adoptiediensten FIAC-Horizon en Ray of Hope willen we jullie in dit bericht graag informeren over nazorg en follow-up rapportage bij Steunpunt Adoptie.
Nazorg bij Steunpunt Adoptie
Het woord 'nazorg' verwijst naar de ondersteuning voor geadopteerden, adoptieouders en eerste ouders na de plaatsing van het kind. Deze nazorg kan helpen bij de aanpassing aan de nieuwe gezinsstructuur en het verwerken van emotionele aspecten van adoptie. Adoptie is voor het leven, daarom kan elke persoon levenslang aankloppen voor nazorg bij Steunpunt Adoptie.
In 2023 voerden de nazorgmedewerkers 818 nazorggesprekken; voornamelijk met geadopteerden (50%) en adoptieouders (32%) (zie jaarverslag van Steunpunt Adoptie 2023).
Op deze website vind je terug welke nazorg we bieden aan geadopteerden, adoptieouders en eerste/geboorteouders: individuele gesprekken met een nazorgmedewerker, training in groep, vorming, webinars, familieopstellingen, peer-to-peer gesprekken voor geadopteerden via a-Buddy en doorverwijzing naar de reguliere hulpverlening.
De individuele nazorg is sowieso gratis en onbeperkt in tijd. Wil je deelnemen aan een training of vorming wordt een kleine vergoeding gevraagd aan de deelnemers (meestal € 15 per deelnemer of per scherm).
Follow-up rapportage bij Steunpunt Adoptie
Wanneer een kind uit het buitenland geadopteerd wordt, dan heeft de adoptiedienst de opdracht om het gezin op te volgen via huisbezoeken en aanvullende rapportage op vraag van het herkomstland.
Via deze rapportages wil de adoptiedienst de adoptieautoriteiten van het land van herkomst informeren over het welzijn en de ontwikkeling van het kind. Deze rapportage bevat o.a. informatie over de gezondheid van het kind, sociale ontwikkeling, culturele integratie, relaties met (adoptie)familieleden en vrienden en eventuele extra ondersteuning die het kind krijgt.
De frequentie van de rapportages varieert, afhankelijk van de eisen van het land van herkomst. Soms zijn twee huisbezoeken voldoende, soms vraagt het land van herkomst een jaarlijkse rapportage tot het kind 18 jaar is.
Eind mei 2024 lieten de twee interlandelijke adoptiediensten Ray of Hope en FIAC weten dat ze hun werking stopzetten. De adoptiedienst Het Kleine Mirakel neemt de follow-up rapportage en nazorg in de lopende dossiers over en ontvangt hiervoor extra subsidies zodat dit gratis kan verlopen (sinds 01/01/2024).
Adoptiegezinnen die niet door Het Kleine Mirakel begeleid willen worden, kunnen hiervoor terecht bij Steunpunt Adoptie. Omdat deze follow-up rapportage bovenop de reguliere werking komt van Steunpunt Adoptie, en wij hiervoor geen extra subsidies ontvangen, wordt een vergoeding gevraagd aan de adoptiegezinnen zoals beschreven in de regelgeving¹.
¹BVR 2019 tot wijziging besluit betreffende de bemiddeling, nazorg en inzage van 19 feb 2016, artikel 21: ‘De adoptiedienst staat ook in voor het nazorgaanbod en de follow-uprapportage die wordt opgelegd door het herkomstland. De kandidaat-adoptant betaalt voor die verplichting een extra bijdrage van 250 euro per bijkomend huisbezoek waarvan een rapport wordt opgemaakt, of een bijdrage van 65 euro per bijkomend rapport. De vertaal-, legalisatie- en verzendkosten vallen ten laste van de kandidaat-adoptant.’
Gepost in: Actueel