Contacteer ons of spring binnen op Raas van Gaverestraat 67b in Gent.

Ontdek onze groepsbegeleidingen, en evenementen.

Het laatste nieuws en interessantste weetjes over de wereld van adoptie.

Ontdek een hulpverlener bij jou in de buurt via deze handige adoptiekaart.

Vormings- en trainingsaanbod voor geadopteerden, (kandidaat-)adoptieouders, geboorteouders en professionals

Steunpunt Adoptie beschikt over een uitgebreid en gevarieerd aanbod aan vormingen en groepsbegeleidingen voor alle doelgroepen. Elk jaar plannen we een aantal van deze vormingen en begeleidingen in, maar in het overzicht hieronder vind je ons volledige aanbod. Is er een vorming of begeleiding die je interesseert, maar die we momenteel nog niet ingepland hebben? Neem dan even contact met ons op via secretariaat@steunpuntadoptie.be om te kijken of het mogelijk is deze vormingen op aanvraag te organiseren.

Geadopteerden
 • #Talkingaboutracism
  Als geadopteerde met een niet-witte huidskleur heb je waarschijnlijk al te maken gehad met racisme. Het kan gaan van goedbedoelde mopjes over kwetsende opmerkingen tot ronduit racistisch gedrag. Het is niet altijd simpel om hierover te praten met vrienden en familieleden die niet dezelfde ervaringen hebben. Zin om hierover samen te komen met andere geadopteerden & tips te delen? We praten over wat racisme is, wat het met ons doet en hoe we hiermee kunnen omgaan. We luisteren en leren van elkaar in alle veiligheid.
  Voor wie? Geadopteerden en kinderen van geadopteerden
  Hoe lang duurt het? 3u
  Kostprijs? 15 euro pp
   
 • Er was eens... geadopteerden op zoek naar het begin van hun verhaal
  Veel geadopteerden komen al jong de vragen tegen: "Waar kom jij vandaan? Waarom ben je geadopteerd?” Grote, heel persoonlijke vragen, gesteld nog voor je elkaar goed en wel kent. Vragen die bij jezelf weer leiden tot andere vragen: "Wie ben ik? Wat is thuis? Wat is familie? Welke invloed heeft adoptie op mijn leven?” Samen met andere geadopteerden maken we tijd en ruimte vrij om in gesprek te gaan. We gaan dieper in op wat je bezighoudt en wat je nodig hebt. Heb je zin om nieuwe mensen te leren kennen met gelijkaardige ervaringen? Deze dag zorgt voor fijne ontmoetingen met wederzijds respect, in alle veiligheid en vertrouwen. Bel of mail ons gerust als je vragen hebt.
  Voor wie? Volwassen geadopteerden
  Hoe lang duurt het? voor- en namiddag
  Kostprijs? 20 euro pp (of gratis als je jonger bent dan 26 jaar)

Voor geadopteerden organiseren we ook jaarlijks verschillende activiteiten. Die vind je terug in onze kalender.

(Kandidaat-)Adoptieouders
 • Adoptiepuberteit
  De puberteit is een tijd van verandering. Eén waarin je kind een metamorfose ondergaat. Van kop tot teen. Dat doen ze niet alleen. Als ouder sta je aan de zijlijn. Je bent zowel supporter als lijnrechter. Je moedigt aan en vlagt bij buitenspel. Hoewel de spelregels op papier eenvoudig lijken, zijn ze dat op het veld niet altijd.

  Wat gebeurt er in het puberbrein? Waarom kookt het af en toe over? Tijdens deze vorming nemen we samen een kijkje in het hoofd van pubers, met adoptiepubers in het bijzonder. We proberen zo inzicht te krijgen in interacties en wat je als ouder kan doen om te ondersteunen.
  Voor wie? Adoptieouders en geïnteresseerden
  Hoe lang duurt het? 2,5u
  Kostprijs? 15 euro pp

 • Eerste Hechting Bij Adoptie
  Het is bijna zover: je kan over enkele maanden je kind in je gezin verwelkomen. Maar hoe bouw je een veilige hechtingsrelatie op met je kind? Welke rol kunnen de mensen rondom jou en je gezin spelen? Want het gaat niet altijd vanzelf. Adoptiekinderen hebben vaak negatieve ervaringen waardoor ze heel wat extra's nodig hebben om een vertrouwensrelatie op te bouwen met volwassenen. Dan wil je natuurlijk dat alle mensen in het leven van je adoptiekind de nood aan een specifieke aanpak begrijpen. Deze vormingsavond is er dus voor jou, als kandidaat-adoptieouder met een vonnis, en je familie, vrienden en iedereen die bij je kind betrokken zal zijn (bv. kinderopvang, school…). We verdiepen ons in de theorie over gehechtheid en je krijgt heel wat tips en adviezen om deze theorie succesvol in praktijk om te zetten tijdens de eerste periode met je adoptiekind.
  Voor wie? Kandidaat-adoptieouders met een vonnis en hun netwerk
  Hoe lang duurt het? 2,5u
  Kostprijs? 15 euro pp

 • Adoptiekind op de basisschool
  Adoptiekinderen passen zich vaak snel aan. Maar door een moeilijke voorgeschiedenis of de status van adoptie ondervinden ze soms problemen bij de schoolse vaardigheden, hun zelfbeeld en gedrag in de klas. Gewone opvoedingsmethodes hebben vaak geen vat op deze kinderen, omdat andere mechanismen sterker doorspelen zoals een onveilige hechtingsrelatie, extreme nood aan controle en overlevingsstrategieën. In deze vorming geven we je een kader mee van waaruit je het gedrag en de moeilijkheden van adoptiekinderen kan begrijpen. We reiken jou concrete tips en heel wat voorbeelden aan om hiermee om te gaan.
  Voor wie? Professionelen lager onderwijs, ouders van een adoptiekind met lagereschoolleeftijd en andere geïnteresseerden
  Hoe lang duurt het? 3u
  Kostprijs? 15 euro pp

 • Portie gemengd
  In een adoptiecontext spreken we van gemengde gezinnen wanneer er biologisch eigen en adoptiekinderen samen opgroeien. Een gemengd gezin is complexer dan een gezin met enkel biologisch eigen kinderen of enkel adoptiekinderen en kan specifieke vragen oproepen:
  - "Kan ik net zoveel houden van een adoptiekind als van mijn biologisch kind?"
  - "Hoe kan ik mijn kind voorbereiden op de komst van een broer of zus?"
  - “Wat betekent het voor mijn adoptiekind om als enige niet biologisch verwant te zijn in het gezin?”
  - “Hoe moet ik reageren als buitenstaanders duidelijk onderscheid maken tussen onze 'echte' kinderen en onze adoptiekinderen?”
  - “Mag ik mij anders voelen tegenover mijn 2 kinderen?”
  Op deze avond krijg je duiding over de extra’s bij gemengde gezinnen. Je kan er met jouw vragen terecht en er worden ervaringen en expertise uitgewisseld.
  Voor wie? (Kandidaat-)adoptieouders met (toekomstig) gemengd gezin
  Hoe lang duurt het? 2,5u
  Kostprijs? 15 euro pp

 • Life story work
  In het leven van elk adoptiekind zijn er ontbrekende puzzelstukjes. Life story work is een poging om een deeltje van de verloren gegane informatie terug te geven aan je kind door samen het levensverhaal te exploreren en construeren. Hoe praat je met je kind over diens levensgeschiedenis? Wat vertel je als er geen, weinig of moeilijke informatie is? We leggen je de principes van life story work uit zodat jij en je kind hiermee thuis aan de slag kunnen.
  Voor wie? Adoptieouders met adoptiekind lagereschoolleeftijd
  Hoe lang duurt het? 2,5u
  Kostprijs? 15 euro pp, 10 euro voor tweede deelnemer van het gezin

 • Mijn kleinkind is geadopteerd, super (toch?)
  Als grootouder speel je een belangrijke rol in de opvoeding van je kleinkind. Een geadopteerd kleinkind krijgen is boeiend, leuk, uitdagend, maar ook wel anders. Met andere adoptiegrootouders kan je tijdens deze vorming gedachten en ervaringen uitwisselen en samen zoeken naar de extra’s verbonden aan adoptie.
  Voor wie? Grootouders met geadopteerd kleinkind of met kinderen met adoptievonnis
  Hoe lang duurt het? Volledige dag
  Kostprijs? 30 euro pp

 • Oudertraining, nieuwe autoriteit
  Wordt het jou ook wel eens te veel? Gaat je tiener nog maar eens over zijn/haar of jouw grenzen? Heb je het gevoel dat je niet meer weet waar jouw kind mee bezig is en dat het zich afsluit voor jou? Hoe moeten we ons als ouders hier tegenover gedragen? Deze groepsbegeleiding biedt ondersteuning voor ouders van tieners volgens de visie van geweldloos verzet en Nieuwe Autoriteit (Haïm Omer). We staan stil bij hoe je omgaat met onmachtsgevoelens en je uit de escalatie blijft, hoe je jouw netwerken inzet en je kind laat weten dat je er voor hem/haar bent. Nieuwe Autoriteit legt de nadruk op het eigen gedrag en hoe je standhoudt ongeacht de reactie van jouw kind.
  Voor wie? Ouders van adoptiekinderen vanaf 10 jaar
  Hoe lang duurt het? 5 sessies van 3 uur
  Kostprijs? 100 euro per gezin

 • Schaduwverdriet bij adoptieouders (i.s.m. Kinderwens Vlaanderen)
  Je hebt alles om gelukkig te zijn. Een fijn gezin, (een) fantastisch(e) adoptiekind(eren), en toch… er knaagt iets. Je durft er misschien niet aan te denken, laat staan het uit te spreken: het gemis van een biologisch kind. Kan het, zou het? Moet je niet dankbaar zijn voor wat je hebt? Het kan zijn dat je het ‘verlies’ van een biologisch kind nooit helemaal een plaats hebt gegeven. Rouwen om dat verlies is belangrijk, anders kunnen schuldgevoelens wel eens de kop opsteken. Worstel je soms met dit gevoel, maar kan je nergens terecht met je verhaal? We organiseren een praatgroep voor (kandidaat-)adoptieouders die in een veilige omgeving hierover met anderen willen praten om steun en erkenning te vinden.
  Voor wie? Kandidaatadoptieouders en adoptieouders
  Hoe lang duurt het? 2,5u
  Kostprijs? Prijs te bepalen

 • Stevig op weg
  Hoe weten we of ons kind zich op een veilige manier aan ons hecht? Hoe komt het dat mijn kind zo moeilijk in slaap geraakt? Wanneer kunnen we echt aan de ‘opvoeding’ beginnen? Deze groepsbegeleiding versterkt adoptieouders in hun rol. Uitwisseling van ervaringen biedt (h)erkenning en steun. De bijeenkomsten zijn een combinatie van theorie, praktische tips en samen zoeken naar antwoorden in de eerste periode na adoptie. De begeleiders gaan samen met de ouders aan de slag met hun concrete situaties.
  Voor wie? Adoptieouders met een nazorgvraag in de eerste jaren na aankomst
  Hoe lang duurt het? 2,5u
  Kostprijs? 20 euro per gezin

 • Wat brengt Sinterklaas mee?
  In België is de komst van Sinterklaas een belangrijke gebeurtenis. Voor kinderen kan deze periode heel onveilig en verwarrend zijn. Als adoptieouder word je mogelijks extra uitgedaagd om je in te leven in je kind. Hoe integreer je het Sinterklaasfeest op een veilige manier in je gezin? Hoe zorg je ervoor dat je kind echt geniet van deze periode? Thema's als trauma en veiligheid, diversiteit, praten over het eigen verhaal... zijn hier aan de orde.
  Voor wie? Adoptieouders
  Hoe lang duurt het? 2,5u
  Kostprijs? 15 euro pp

 • Stevige Start
  Deze reeks maakt jou - als nieuwe adoptieouder - steviger in het opbouwen van een veilige hechtingsrelatie met je kind. We frissen de theorie op over hechting, trauma en andere thema's uit de voorbereiding en maken de vertaling naar de concrete gang van zaken in jouw gezin. Het delen van ervaringen zorgt voor heel wat erkenning en meer zelfvertrouwen. De klemtoon ligt op de concrete situatie thuis en de vragen en beleving van jou en de andere ouders.
  Voor wie? Adoptieouders die zich gesteund willen voelen in de beginfase van de adoptie. Het kind is reeds aanwezig in het gezin.
  Hoe lang duurt het? 3 sessies van 2,5u
  Kostprijs? 60 euro per gezin

 • Praten over adoptie met je adoptiekind
  “Waarom ben ik afgestaan?”, “Lijk ik op iemand?”, “Niemand vraagt mij hoe ik mij voel bij de adoptie.”
  Wat als je kind met vragen komt over zijn/haar adoptie, of er net niet over wil praten? Adoptie gaat meestal gepaard met onduidelijkheden en onbekenden. Kinderen hebben antwoorden nodig om een levensverhaal op te bouwen. Ouders hebben de taak om zo goed mogelijk te antwoorden op de vragen van hun kinderen. Kinderen duidelijk maken dat ze gewenst zijn en voor altijd een plek in hun adoptiegezin hebben is geen evidentie. Onze woorden schieten soms te kort. Hoe geven we taal aan kinderen zodat ze hun verdriet en gemis delen en verwerken? Deze vormingsavond gaat over een levensverhaal opbouwen, kansen vinden om duidelijkheid te geven, omgaan met het onbekende en verdriet delen.
  Voor wie? Adoptieouders en kandidaat-adoptieouders
  Hoe lang duurt het? 2,5u
  Kostprijs? 15 euro pp

Geboorteouders
 • Geboortemoedersmoment
  Eenmaal moeder, altijd moeder. Want ook al werd je kind afgestaan, er blijft een levenslange band. Onwetendheid en onbegrip zorgen ervoor dat er vandaag nog steeds een taboe rust op het 'adoptie'. Hierdoor dragen veel geboorteouders dit als een eenzaam geheim met zich mee. Het kan deugd doen je verhaal te delen met lotgenoten en erkenning en herkenning te vinden. Onder begeleiding van een geboortemoeder praten we in een kleine groep over angsten, frustraties en hoop. Over zoeken en denken, willen en voelen. Wil je met een kop koffie of thee je ervaringen delen met anderen en een luisterend oor bieden, dan ben je van harte welkom bij deze praatgroep.
  Voor wie? Geboortemoeders
  Hoe lang duurt het? 2u
  Kostprijs? Gratis
Professionals
 • Adoptiekind op de basisschool
  Adoptiekinderen passen zich vaak snel aan. Maar door een moeilijke voorgeschiedenis of de status van adoptie ondervinden ze soms problemen bij de schoolse vaardigheden, hun zelfbeeld en gedrag in de klas. Gewone opvoedingsmethodes hebben vaak geen vat op deze kinderen, omdat andere mechanismen sterker doorspelen zoals een onveilige hechtingsrelatie, extreme nood aan controle en overlevingsstrategieën. In deze vorming geven we je een kader mee van waaruit je het gedrag en de moeilijkheden van adoptiekinderen kan begrijpen. We reiken jou concrete tips en heel wat voorbeelden aan om hiermee om te gaan.
  Voor wie? Professionelen lager onderwijs, ouders van een adoptiekind met lagereschoolleeftijd en andere geïnteresseerden
  Hoe lang duurt het? 3u
  Kostprijs? 15 euro pp
   
 • Adoptiealert in de hulpverlening
  Bij adoptie komen heel wat extra’s kijken zoals moeilijke hechting, trauma en verlies, loyauteitsconflicten, identiteitsvraagstukken, omgaan met een onbekende geschiedenis, gevoel van afwijzing, gebrek aan erkenning … Deze extra’s kunnen ervoor zorgen dat reguliere opvoedingsadviezen en manieren van aanpakken niet het gewenste - en soms zelfs het omgekeerde - resultaat geven. Adoptiebetrokkenen hebben nood aan hulpverlening die ‘adoptiealert’ is, m.a.w. een hulpverlener met kennis van adoptie. Na deze vorming kan je vrijblijvend instappen in een leertafeltraject.
  Voor wie? Professionals en geïnteresseerden
  Hoe lang duurt het? 1 dag
  Kostprijs? 160 euro pp
16 mei
Interview
Wannes* en zijn partner Tiemen zijn de ouders van twee zonen van 2,5 jaar. Dest en Morris zijn e…
25 apr
Verhaal
Wanneer je meer dan twee ouders hebt Meerouderschap is een belangrijke basisgedachte bij ado…
15 apr
Hulpverlener in de kijker
Laetitia Lebbe is een hulpverlener op onze adoptiekaart. Zij werkt als beeldend therapeut met ki…
29 mrt
Verslag
Benieuwd naar onze werking? Het jaarverslag van Steunpunt Adoptie 2023 is af! In het jaarverslag…