Contacteer ons of spring binnen op Raas van Gaverestraat 67b in Gent.

Ontdek onze groepsbegeleidingen, en evenementen.

Het laatste nieuws en interessantste weetjes over de wereld van adoptie.

Ontdek een hulpverlener bij jou in de buurt via deze handige adoptiekaart.

Wat als ik de adoptieprocedure start als alleenstaande en ga samenwonen met een partner die hierdoor mee instaat voor de opvoeding?

Als je iemand leert kennen voordat je het verzoekschrift tot geschiktheidsverklaring hebt ingediend, dan kan die persoon de infosessies en voorbereiding versneld volgen, en dan kunnen jullie het verzoekschrift samen indienen. Dat zou de meest eenvoudige situatie zijn.

Als je het verzoekschrift hebt ingediend en de gesprekken met het Maatschappelijk Onderzoek voor Adoptie (MOA) zijn al bezig, dan wordt het complexer. Je partner zou de infosessies en voorbereiding versneld kunnen volgen, maar jullie zullen een nieuw verzoekschrift moeten indienen bij de rechtbank waar beide namen van de verzoekers opstaan en waarna jullie samen door MOA worden gescreend.

Als je iemand leert kennen nadat je een geschiktheidsvonnis als alleenstaande hebt gekregen, kan je alleen verder adopteren, maar je situatie wordt dan een stuk moeilijker te bemiddelen. Je partner zou het kind mee opvoeden, maar is daar niet voor gescreend. Als koppel is je situatie gemakkelijker te bemiddelen (meer mogelijkheden dan voor een alleenstaande), maar dan moet je herbeginnen en samen gescreend worden. Het voortraject bij Steunpunt Adoptie kan opnieuw sneller gaan, maar de wachttijd bij de rechtbank blijft.

Als je een kind geadopteerd hebt als alleenstaande, kan je partner de tweede juridische ouder worden door de adoptieprocedure van een gekend kind te doorlopen.

Neem contact op met de medewerkers van het Vlaams Centrum voor Adoptie als je vragen hebt inzake de procedure en jouw specifieke situatie.

Naar het FAQ overzicht