Contacteer ons of spring binnen op Raas van Gaverestraat 67b in Gent.

Ontdek onze groepsbegeleidingen, en evenementen.

Het laatste nieuws en interessantste weetjes over de wereld van adoptie.

Ontdek een hulpverlener bij jou in de buurt via deze handige adoptiekaart.

Herkomst

Zoekvragen

Bij zoek- en afstammingsvragen verwijzen we door naar het Afstammingscentrum dat sinds 1 april 2021 actief is. Het Afstammingscentrum is hét aanspreek- en oriëntatiepunt voor iedereen die vragen heeft over de eigen afstamming. Je kan contact opnemen met de medewerkers van het Afstammingscentrum via info@afstammingscentrum.be of 09 277 04 43.

  

Ook kan je terecht bij de volgende instanties:

Daarnaast bieden verschillende andere verenigingen en vrijwilligersorganisaties van geadopteerden en adoptieouders, zoals VAG, praktische en/of emotionele ondersteuning bij zoektochten.

Inzage adoptiedossier

Als binnenlands of buitenlands geadopteerde heb je het recht om je adoptiedossier in te kijken.

Wens je een inzage? Dan kan je terecht bij het Afstammingscentrum. Het recht tot inzage geldt voor elke geadopteerde, maar als je minderjarig bent, zal men rekening houden met je leeftijd en maturiteit. Naast het Afstammingscentrum kan je een inzage vragen bij het VCA of de adoptiedienst die je adoptie bemiddelde.

Als je dit wenst, kan één van onze nazorgmedewerkers meegaan en je ondersteunen zowel tijdens als na de inzage van je adoptiedossier.

Emotionele ondersteuning voor, tijdens en na

Het is normaal als je met vragen zit over je adoptie en afkomst. Vragen zoals 'Waar kom ik vandaan?', 'Wie zijn mijn biologische ouders?' en 'Welke rol speelt adoptie in mijn leven?' kunnen van tijd tot tijd op de voorgrond komen. Nadenken over deze vragen is soms een hele uitdaging; één die je misschien liever uit de weg gaat. Toch kan bezig zijn met je herkomst en het geadopteerd zijn helpen om problemen op te lossen waar je tegenaan loopt.

Als je belangstelling hebt voor je geschiedenis of nieuwsgierig bent naar je geboortefamilie kunnen wij jou op weg helpen. Je kan bij Steunpunt Adoptie terecht voor emotionele begeleiding. Samen met jou staan we stil bij wie of wat je zoekt.

Ook na de zoektocht kan je bij ons terecht. Een reis naar je land van herkomst en/of eventuele ontmoeting met je eerste ouders/familie kan meer met je doen dan je vooraf had verwacht. Je kan, in plaats van verlossende antwoorden, misschien nog meer vragen hebben.

Zit je vast? Contacteer ons voor een gesprek of een gerichte doorverwijzing via nazorg@steunpuntadoptie.be of op 078 15 13 27. Dat kan één gesprek, een telefoontje of meerdere gesprekken zijn, afhankelijk van wat voor jou waardevol is. Deze ondersteuning is gratis. Praktische ondersteuning, zoals een zoektocht organiseren naar je biologische familie, bieden we helaas niet. Daarvoor kan je terecht bij de hierboven vernoemde instanties. Meer over onze individuele nazorgbegeleiding lees je hier

Bij het begeleiden van een vraag naar informatie, werken we vanuit het kader van de zorgethiek. Elke individuele vraag wordt apart behandeld en bij belangenconflict gebeurt er een onafhankelijke belangenafweging. Er is respect voor de geadopteerde, de adoptieouders en de afstandsouder.

Lezen over…

Op a-Search kan je alvast meer lezen over psychosociale aspecten bij het op zoek gaan of zijn. Je vindt er info over het online zoeken naar, contacteren van en gecontacteerd worden door je biologische familie.

Daarnaast schetst de brochure van ISS (International Social Service) een beeld van de vreugde, maar ook de uitdagingen waarmee geadopteerden kunnen worden geconfronteerd bij het zoeken naar hun herkomst.

Praten met andere geadopteerden

Praat je graag met andere geadopteerden over je levensverhaal en zoektocht in een veilige context? Dat kan in ons nazorgtraject ‘Er was eens…Volwassen geadopteerden op zoek’.

Ook staan de a-Buddy’s voor je klaar om een luisterend oor te bieden en kan je terecht bij verschillende verenigingen voor lotgenotencontact.

Heb je vragen? Misschien vind je ze hier wel tussen.

 

Bekijk alle veelgestelde vragen

23 feb
Actueel
De adoptiewetgeving in Vlaanderen wordt momenteel hervormd. Hieronder vind je een overzicht van …
22 feb
Hulpverlener in de kijker
Sinem Cakir is een hulpverlener op onze adoptiekaart. Zij werkt als familieopsteller en innerlij…
15 feb
Interview
Marthe is bewust alleenstaande mama van Yentl*. Yentl is 4 jaar en binnenlands geadopteerd. Hoe …
02 feb
Verslag
Naar jaarlijkse gewoonte lanceerden we in najaar 2023 een nieuwe incentive oproep voor nazorgpro…