Contacteer ons of spring binnen op Raas van Gaverestraat 67b in Gent.

Ontdek onze groepsbegeleidingen, en evenementen.

Het laatste nieuws en interessantste weetjes over de wereld van adoptie.

Ontdek een hulpverlener bij jou in de buurt via deze handige adoptiekaart.

Individuele begeleiding geadopteerden

Ik kreeg via sociale media een berichtje van iemand die beweert mijn halfbroer te zijn. Wat nu? Ik zou wel meer willen weten over mijn achtergrond, maar tegelijk ben ik ook bang om ermee geconfronteerd te worden.

Het is moeilijk om diepere relaties aan te gaan, zowel vriendschaps- als liefdesrelaties. Ik denk dat mijn adoptie hierin meespeelt. Hoe krijg ik hier meer inzicht in?

In de media hoor ik allerlei berichten over illegale adopties. Dat roept heel veel twijfels op over mijn adoptie. Ook bij mij ontbreken er zaken in mijn dossier. Ben ik wel vrijwillig afgestaan of werd mijn moeder gedwongen?

De keuze om aan kinderen te beginnen was al niet vanzelfsprekend en nu er een baby op komst is, overvalt er mij soms een gigantisch angst. Is dat normaal? Heeft dit met mijn eigen geadopteerd zijn te maken?

Soms zijn er donkere gedachten in mijn hoofd. Ik heb dan het gevoel dat ik het niet waard ben om hier te zijn. Dan denk ik na over waarom ik ben afgestaan.

Zo van die bounty-opmerkingen geven mij de kriebels. Ik ben niet wit, noch zwart; of de ‘ideale’ combinatie van de twee. Voor mij is dat racistisch. Hoe moet ik hiermee omgaan?

Ben je geadopteerd en zoek je persoonlijke begeleiding?

Als geadopteerde kan je levenslang bij ons terecht. We staan open voor elk verhaal en elke vraag. In elke fase van jouw leven ben je welkom bij ons.

 • We bieden individuele begeleiding via e-mail, telefoon of persoonlijk gesprek (online of op ons kantoor in Gent).
 • We werken op afspraak. Wanneer de nood groot is, kan je ons zonder afspraak contacteren en proberen we je zo snel mogelijk te helpen. 
 • Afhankelijk van jouw noden kunnen dit één of meerdere gesprekken zijn. Soms zijn er enkele gesprekken nodig die doorgaans om de twee weken gepland worden. Een gesprek duurt dan ongeveer 1 uur.
 • Deze begeleiding is volledig gratis.
 • Soms word je beter door een andere dienst of hulpverlener geholpen. Wanneer crisishulp of een langdurig therapeutisch traject nodig is, zoeken we samen naar een juiste doorverwijzing.

Waarover kunnen deze gesprekken gaan?

Tijdens een eerste gesprek verkennen we je vragen of zorgen, de geschiedenis en de context ervan. Een nazorgmedewerker bekijkt jouw verhaal met de 'adoptiebril'. Als blijkt dat je bezorgdheid adoptie gelinkt is, kan je samen met deze medewerker op zoek gaan naar antwoorden. Deze gesprekken kunnen gaan over:

 • Betekenis van adoptie in je leven
 • Relaties met vrienden, familie, partners
 • Zoeken en (niet) vinden
 • Sociale/relationele vragen
 • Identiteit en loyauteit
 • Racisme en vooroordelen
 • Angst, eenzaamheid, niet goed in je vel zitten
 • Eigen kinderwens

Hoe ervaren geadopteerden de begeleiding?

Ik raapte de moed bijeen om voor het eerst in mijn leven mijn adoptieverhaal op te schrijven en vroeg aan Steunpunt Adoptie of ze mij konden helpen. Ik kreeg al snel antwoord van een nazorgmedewerker. Ze stelde voor om te videobellen. Aanvankelijk vond ik het moeilijk om mijn verhaal te doen aan iemand die ik nog nooit had gezien. Toch merkte ik al snel op dat het oké was om mijn gevoelens toe te laten en dat ze echt luisterde naar mij. Tijdens het eerste gesprek vroeg ze wat ik nodig had. Die vraag lijkt zo banaal, maar voor mij betekende het veel. Ik mocht benoemen wat ik wou, zoeken naar wat mij vooruithielp en ik was daarbij niet alleen. - M.

Mijn eerste contact met Steunpunt Adoptie gaf me onmiddellijk een goed gevoel. Ik kreeg voldoende ruimte en tijd om mijn verhaal te vertellen en te kaderen. Er was een sfeer van vertrouwen. De gesprekken werden ondersteund met veel begrip en empathie. Ik werd oprecht gezien als een moedige en krachtige persoon die vanuit een innerlijk sterkte op zoek ging naar wie ze was. Daarna werd het nodige gedaan om me verder te helpen. Ik kreeg psychologische bijstand, waar ik zeer vrijblijvend beroep kon op doen. Dat was voor mij een dankbaar gegeven. Het gaf me rust in mijn denken, voelen en handelen. - K.

Tijdens mijn individuele gesprekken met de nazorgmedewerker van Steunpunt Adoptie leerde ik de taal die ik nodig had om mijn gevoelens rond adoptie en identiteit om te zetten in woorden en gesprekken. Ik had moeilijke, maar goede gesprekken met mijn 69-jarige ouders die het hele adoptieverhaal nu op een andere manier zien en mee willen en proberen te gaan met mijn onderzoek naar wie ik ben.
Zonder de begeleiding van Steunpunt Adoptie had ik de woorden nooit gevonden om alles uit elkaar te kunnen zetten en deze boodschap thuis over te brengen. Ik heb altijd een goede relatie gehad met mijn ouders, maar ons adoptieverhaal was er eentje dat afgesloten was/leek. Mijn nazorgmedewerker heeft mij en mijn ouders geholpen dat boek terug te openen en er verder in te schrijven. - S.

Bij wie kan je terecht?

Afhankelijk van je vraag en de beschikbaarheid van de medewerkers, kan je terecht bij:

Je kan hen rechtstreeks een mailtje sturen, een mail sturen naar het algemene mailadres (nazorg@steunpuntadoptie.be) of telefoneren naar 078/15 13 27.

Spreek je liever met een geadopteerde? Je kan ook terecht bij de buddy’s van a-Buddy, een deelwerking van Steunpunt Adoptie.

Voor vragen over ‘op zoek gaan naar je herkomst’ kan je informatie terugvinden op de website a-search en kun je ook terecht bij het Afstammingscentrum.

Heb je vragen? Misschien vind je ze hier wel tussen.

 

Bekijk alle veelgestelde vragen

13 jun
Vacature
Heb jij een passie voor (het werken met) mensen en beschik je over een natuurlijke gave om te lu…
10 jun
Interview
Lieze werd in 1993 geboren in China en vervolgens geadopteerd naar België. Fan werd geboren in N…
05 jun
Actueel
Het adoptielandschap is in volle verandering. We beseffen dat dit tot vragen, bezorgdheden en on…
04 jun
Vacature
Word jij onze nieuwe collega?! We zijn op zoek naar een tijdelijke coördinator voor a-Buddy,…