Contacteer ons of spring binnen op Raas van Gaverestraat 67b in Gent.

Ontdek onze groepsbegeleidingen, en evenementen.

Het laatste nieuws en interessantste weetjes over de wereld van adoptie.

Ontdek een hulpverlener bij jou in de buurt via deze handige adoptiekaart.

Infosessie voor kandidaat-adoptieouders

Let op: Adoptie in Vlaanderen wordt momenteel hervormd. Iedereen kan zich bij VCA blijven aanmelden voor de adoptie van een ongekend kind, maar er gaan geen infosessies voor adoptie door, er wordt geen instroombeheer voor interlandelijke adoptie toegepast en er kunnen geen bemiddelingscontracten voor interlandelijke adoptie worden afgesloten. De informatie hieronder is daarom voorlopig niet van toepassing. Lees hier meer over de hervorming.

Als je de infosessie over adoptie wil volgen, moet je je eerst aanmelden voor de adoptie van een ongekend kind bij het Vlaams Centrum voor Adoptie (VCA). 

Eens je je hebt aangemeld en we jouw gegevens ontvangen van het VCA, nodigen we je uit voor de infosessie. Die bestaat uit twee delen die in twee dagdelen wordt georganiseerd. Eenmaal je hebt deelgenomen aan het eerste deel (infosessie 1), nodigen we je uit voor het tweede deel van de infosessie (infosessie 2).

Tijdens infosessie 1 reiken we informatie aan over de adoptieprocedure en de huidige realiteit van adoptie in Vlaanderen en werken hiervoor samen met het VCA. In infosessie 2 bespreken we thema's die onlosmakelijk verbonden zijn met adoptie.

De infosessies 1 verlopen online. Dat houdt in dat je een week voor de infosessie een mail zal krijgen met een link naar 2 presentaties. We vragen je om die presentaties te bekijken vóór je deelneemt aan het verplichte vragenuur dat we digitaal zullen doen. Kan of wil je infosessie 1 niet digitaal volgen? Eenmaal per jaar organiseren we een live infosessie 1 in Gent (Clemenspoort, Overwale 3, 9000 Gent). Data van de infosessies 1 vind je hieronder.

De infosessies 2 worden niet online georganiseerd en vinden steeds op locatie plaats in Gent, Brussel of Antwerpen. Je kan je hiervoor pas inschrijven nadat je infosessie 1 hebt gevolgd.

Specifieke informatie over landen van herkomst of procedures in de landen van herkomst komt NIET aan bod in de infosessie, maar wordt door de adoptiediensten en VCA gegeven. Surf hiervoor naar:

Doelgroep

Voor kandidaat-adoptieouders die zich hebben aangemeld bij het VCA.

Waar en wanneer

Er gaan momenteel geen infosessies door omwille van de hervormingen binnen adoptie.

Praktische informatie

Bevestiging van deelname binnen de 7 dagen

We vragen je om - na ontvangst van de uitnodiging voor infosessie 1 - binnen de 7 dagen je deelname te bevestigen.

Na het volgen van infosessie 1, zal je opnieuw een uitnodiging ontvangen om in te schrijven voor infosessie 2.

Stopzetting van de procedure

Wil je stoppen met de adoptieprocedure, laat ons dit dan weten. Zo behouden we een overzicht van het aantal geïnteresseerden en kunnen we ons aanbod beter op hen afstemmen. Geen reactie op onze uitnodiging binnen de 4 maanden, wordt beschouwd als een wens tot stopzetting van de procedure.

Volgende stappen na de infosessies

Na infosessie 2 krijg je een formulier waarmee je kan bevestigen dat je wil verder gaan met de adoptieprocedure. Je hebt 60 dagen de tijd om dit aan het VCA te bezorgen. Daarnaast zal je een voorkeur moeten geven voor binnenlandse en/of interlandelijk adoptie.

Het instroombeheer bepaalt daarna wanneer je kan doorstromen naar de voorbereidingscursus.

 

Heb je vragen? Misschien vind je ze hier wel tussen.

 

Bekijk alle veelgestelde vragen

18 jul
Actueel
Naar aanleiding van de stopzetting van de werking van de interlandelijke adoptiediensten FIAC-Ho…
04 jul
Interview
Sam van den Haak werd geadopteerd uit Sri Lanka toen ze twee jaar oud was, volgens haar paspoort…
27 jun
Tips & tricks
Het is weer zover: de zomervakantie staat voor de deur! Voor wie tijdens de zomerperiode graag i…
25 jun
Verhaal
Wanneer je meer dan twee ouders hebt Meerouderschap is een belangrijke basisgedachte bij ado…