Trauma is een thema dat in gesprekken met adoptiebetrokkenen vaak terugkeert. De oorzaak en de impact van dat trauma kunnen verschillen, net zoals de manier waarop betrokkenen ermee omgaan. Soms gaat het om eigen trauma, soms om hoe je aan de slag gaat met het trauma van een andere persoon in je gezin, soms om een trauma dat taboe en/of onzichtbaar is.
In deze reeks over trauma komen verschillende facetten aan bod: hoe ga je als hulpverlener om met complex trauma bij adoptiebetrokkenen? Welke tips kan de polyvagaaltheorie geven om op een lichaamsgerichte manier naar trauma te kijken? Welke invloed heeft perinataal trauma op de ontwikkeling van de hersenen? En, tot slot, hoe ervaren de adoptiebetrokkenen dit allemaal zelf?
Complex trauma bij volwassenen (vorming voor professionals) | 4/12/23 - 13u tot 16u | live vorming
We gaan er vaak van uit dat het therapeutisch heil uitsluitend zit in het verwerken van het trauma. Daardoor gaan we soms voorbij aan wat een cliënt uitdrukt of toont met symptomen, en de behoefte die daaronder zit. Misschien zit er ook herstel in leren om die behoeften anders uit te drukken?
Tijdens deze vorming gaat Anne Vandenbroucke in op hoe je als hulpverlener kan omgaan met volwassenen met complex trauma, hoe je destructief gedrag kan begrijpen en op welke manieren je hiermee kan omgaan. Anne Vandenbroucke is zelfstandig psycholoog-psychotherapeute en verbonden aan de Educatieve Academie, waar ze jaaropleidingen geeft voor hulpverleners.
Deze namiddag gaat door bij Steunpunt Adoptie (Raas van Gaverestraat 67b, Gent) en is enkel toegankelijk voor professionals. Hier vind je meer informatie over deze vorming en kan je je inschrijven.
Omgaan met trauma vanuit de polyvagaal theorie | 7/12/23 - 20u tot 21u30 | webinar
Wie trauma zegt, zegt vaak ook meteen ‘window of tolerance’ en ‘uit je window gaan’. Hoe geraak je opnieuw in je ‘window’? Hoe maak je veilig contact met je lichaam dat stress ervaart en breng je jezelf of iemand anders tot rust?
Eva Verween is holistisch therapeut en coach. In haar praktijk zet ze dagelijks in op heling van trauma via lichaamswerk. Tijdens dit webinar krijg je vanuit de polyvagaal theorie inzichten in trauma(herstel).
Dit webinar is toegankelijk voor alle geïnteresseerden.
Hier vind je meer informatie en de link om je in te schrijven.
De neurobiologie van gehechtheid | 14/12/23 - 20u tot 21u 30 | webinar
We hebben anderen nodig om te (over)leven en ons te ontwikkelen. Wanneer op jonge leeftijd – ook perinataal – de relatie tussen ouder/verzorger en kind onder druk staat, heeft dat een effect op de ontwikkeling van het sociale brein van het kind.
Tijdens dit webinar neemt dr. Fabiënne Naber van de Universiteit van Utrecht ons mee in de neurobiologie van gehechtheid en vroegkinderlijk trauma. Of anders gezegd: hoe ervaringen in prille gehechtheidrelaties de ontwikkeling van hersenen bij kinderen beïnvloeden.
Dit webinar is toegankelijk voor alle geïnteresseerden.
Hier vind je meer informatie en kan je je inschrijven.
Panel | 21/12/23 - 19u30 tot 21u30 | live event
Op donderdagavond 21 december organiseren we een panelgesprek. Eén geboorteouder, één geadopteerde en één adoptieouder vertellen wat afstand en adoptie betekenen in hun leven…
“Wat is mij overkomen zodat ik mijn kind heb afgestaan? Welke traumatische impact heeft dit op mijn leven? Heb ik er ooit aan gedacht om mijn kind te zoeken?” “Hoe is het om op te groeien bij ouders die niet mijn biologische ouders zijn? Hoe ga ik om met dat traumatische begin van mijn leven? Wat doet het met mij om zelf moeder of vader te worden? Heb ik mijn biologische familie gezocht en gevonden?” "Hoe ga ik het hechtingsproces aan met mijn kind dat trauma meemaakte? Welke plaats geef ik de achtergrond van mijn kind?”
Drie mensen vertellen hun persoonlijk verhaal en beantwoorden vragen vanuit het publiek. Wij bieden een boeiende avond en een plek voor ontmoeting.
Het panel gaat door op donderdag 21 december 2023 van 19u30 tot 21u30 in Zebrastraat (Zebrastraat 32/001 - 9000 Gent). Iedereen die interesse heeft, is welkom! Hier vind je meer informatie en kan je je inschrijven.
Gepost in: Vorming