Contacteer ons of spring binnen op Raas van Gaverestraat 67b in Gent.

Ontdek onze groepsbegeleidingen, en evenementen.

Het laatste nieuws en interessantste weetjes over de wereld van adoptie.

Ontdek een hulpverlener bij jou in de buurt via deze handige adoptiekaart.

05 feb
Adoptie ID

Wie is Nikwi Hoogland en wat is haar link met adoptie?

Naam: Nikwi Hoogland
Weeshuisnaam: Ni Cui
Nederlandse fonetische naam: Ni-Kwi Hoogland
Vanaf puberteit: Nikwi Hoogland
Biologisch gegeven naam, te horen gekregen van mijn biologische ouders: Lifang Chen (in het Mandarijns: Chen Lifang)
Leeftijd: Ik ben geboren op 25 augustus 1994, 26 jaar. Deze datum is bevestigd door mijn biologische ouders.
Sterrenbeeld Europees: Maagd
Sterrenbeeld Chinees: Hond

Wat is jouw link met adoptie?
Ik ben zelf geadopteerd uit China toen ik een paar maanden oud was. Sindsdien heb ik ontzettend veel meegemaakt en zet ik mij sinds voorjaar 2020 volledig in voor álle Chinees geadopteerden in Nederland (ook voor ieder die Nederlands spreekt) en sinds 1 januari 2021 ook voor Taiwanees geadopteerden.

Welke weg heb je afgelegd in je adoptieverhaal?
De weg die ik heb afgelegd als geadopteerde is met giga ups en giga downs geweest. Ik ben enig kind en kwam in een familie met een vader met MS. Toen ik vijf was, kreeg mijn moeder borstkanker. Gelukkig waren ze er snel bij en kon de tumor verwijderd worden. Toen ik nog een jong meisje was, had ik een hekel aan alles wat met Azië te maken had. Ik werd veel gepest en had geen acceptatie of verbinding met mijn uiterlijk. Daarnaast vond ik weinig erkenning vanuit mijn omgeving, omdat zij allemaal niet geadopteerd waren en ze hadden geen Chinees uiterlijk. Op mijn 18e kwam ik een supervriendelijke Chinese jongen tegen. Hij sprak mij streng toe en gaf aan dat hij geen begrip had voor mijn gebrek aan respect aan China. Ik ben sindsdien meer open gaan staan voor China en alles wat daaraan gerelateerd is. Mijn moeder kreeg uitgezaaide kanker in 2015 en we zijn samen dat jaar naar mijn geboorteplaats in China geweest. Uiteindelijk heb ik in maart 2019 de stap gezet om een digitale poster te maken voor het zoeken naar mijn biologische ouders. In april 2019 kreeg ik plotseling een bericht terug en kreeg ik te horen dat een man mij herkende. We deden een DNA-match en het bleken inderdaad mijn biologische ouders te zijn. Vervolgens overleed helaas mijn moeder in mei 2019. Ik vond een stuk, maar verloor ook een zeer groot stuk van mijzelf.

Ik ben na het vinden en ontmoeten van mijn ouders steeds meer gaan beseffen hoe andere Chinees geadopteerden (en Taiwanees geadopteerden) kunnen worstelen met allemaal verschillende thema’s. Eerst startte ik daarom mijn eigen Instagram ‘mynameislifang’.

Dit deed ik in het Engels om ook heel Noord-Amerika te kunnen bereiken. Toch bleek er een groot gat te zijn voor Nederlands Chinees geadopteerden. Om die reden ben ik in het voorjaar van 2020 de Stichting Adoptiepedia gestart speciaal voor Chinees en Taiwanees geadopteerden wonend in Nederland (of wonend in België en Nederlands/Vlaamssprekend).

Wat betekent adoptie voor jou?
Adoptie betekent voor mij een ontzettend complex verhaal, met verschillende invloeden, ervaringen en momenten waarin je jezelf altijd ergens tegenkomt. Voor mij heeft adoptie absoluut meerdere kanten. Laat ik de twee uitersten (die vaak benoemd worden door de omgeving van geadopteerden) benoemen: één kant is de kant waarbij geadopteerden maar ‘tevreden’ moeten zijn met hun leven. Ik vind dat een verkeerde stelling, met een verklaarbare invalshoek. Geadopteerd worden naar een land zoals Nederland of België is zeer prettig. Je hebt educatiekansen, schoon drinkwater en genoeg middelen om goed te kunnen leven. Tegelijkertijd zie ik ook de andere kant. De donkere kant. De kant waarbij kinderen, jongeren en jongvolwassenen kampen met alle pijn die adoptie meedraagt. Daarbij refereer ik naar verlatingsangst, hechtingsproblematiek, vertrouwensproblemen en andere mentale (of soms ook fysieke) problemen. Dit is een stuk wat vaak onderbelicht is in gezinnen, bij overheden en zelfs ook bij geadopteerden zelf, terwijl dit juist zo’n belangrijk onderwerp is. Lees jij dit en wil je als Chinees of Taiwanees geadopteerde hulp hebben bij één van deze onderwerpen? App dan via 06 882 83 73 49 naar Het Adoptiegenootschap, een project van Adoptiepedia waar je in een veilige omgeving kan praten met een buddycoach.

Heb je een anekdote die je kan vertellen over jouw adoptieverhaal?
Ik heb veel adoptieanekdotes, maar ik zal er één uitkiezen. Iemand vroeg laatst wat het beste advies was wat ik had gekregen. Ik heb toen zelf een advies bedacht. Pijn is als een muur, het is veilig en soms ook comfortabel om erachter te blijven zitten. Maar als je hem éénmaal durft en kunt doorbreken, dan heb je een zo veel mooier (toekomst)perspectief.

Wat houdt je nu bezig i.v.m. adoptie?
Als directeur van Stichting Adoptiepedia houd ik mij eigenlijk dag en nacht bezig met adoptie. Ik adem adoptie. Adoptiepedia is voornamelijk te vinden op Instagram, over een halfjaar ook met website en momenteel loopt er een crowdfunding om alle projecten te kunnen financieren.

Waarvoor kan men bij jou terecht?
Geadopteerden, adoptieouders en biologische ouders kunnen altijd bij ons terecht. Stuur een e-mail naar info@adoptiepedia.nl en Adoptiepedia zal kijken of er bestaande kennis hierover is of dat ervaringskennis kan worden toegepast.

Gepost in: Adoptie ID

15 apr
Hulpverlener in de kijker
Laetitia Lebbe is een hulpverlener op onze adoptiekaart. Zij werkt als beeldend therapeut met ki…
29 mrt
Verslag
Benieuwd naar onze werking? Het jaarverslag van Steunpunt Adoptie 2023 is af! In het jaarverslag…
28 mrt
Verhaal
Wanneer je meer dan twee ouders hebt Meerouderschap is een belangrijke basisgedachte bij ado…
23 feb
Actueel
De adoptiewetgeving in Vlaanderen wordt momenteel hervormd. Hieronder vind je een overzicht van …