Contacteer ons of spring binnen op Raas van Gaverestraat 67b in Gent.

Ontdek onze groepsbegeleidingen, en evenementen.

Het laatste nieuws en interessantste weetjes over de wereld van adoptie.

Ontdek een hulpverlener bij jou in de buurt via deze handige adoptiekaart.

22 feb
Hulpverlener in de kijker

Sinem Cakir is een hulpverlener op onze adoptiekaart. Zij werkt als familieopsteller en innerlijk kind therapeute in Aarschot. We stellen haar graag aan je voor.



Dag Sinem. Vertel eens iets over jezelf en je praktijk?

Hallo, mijn naam is Sinem. Ik ben familieopsteller en innerlijk kind therapeute. In mijn praktijk help ik graag cliënten de balans in lichaam en geest te vinden door de vastzittende emoties opnieuw te laten stromen. Zo kan er meer ruimte voor verbinding zijn: met zichzelf, met anderen en met het leven.

Ik werk dus weinig op het cognitieve niveau, maar ik bied in elke sessie speciale aandacht aan de (emotionele) beleving en waarneming. Het emotionele lichaam is hét vertrekpunt van echte genezing. Met familieopstellingen en innerlijk kind therapie help ik cliënten de diepere, onbewuste lagen van hun persoonlijke vraag te bereiken en te verwerken.

Kan je iets meer vertellen over familieopstellingen?

We zijn elk individuen met een vrije wil, maar we zijn tegelijk onlosmakelijk verbonden met ons familiesysteem. We zijn verbonden met alle familieleden die er zijn en ooit zijn geweest, ook al hebben we ze niet gekend. Het bijzondere aan ons als mens is dat we uit blinde liefde en loyaliteit, vanuit het verlangen om bij onze familie te horen, zelfs de onverwerkte emoties van onze ouders of voorouders gaan meedragen. Door te kopiëren menen we soms onze familie te redden van een zwaar lot. Dit proces gebeurt onbewust, maar de gevolgen kunnen verstrekkend zijn.

Een familieopstelling is een psychotherapeutische techniek waarbij je familiesysteem aan het licht komt. Zo zie je niet alleen welke verstrikking met je ouders of voorouders je probleem veroorzaakt, maar ook de oplossing.

Wat kunnen familieopstellingen betekenen voor geadopteerden?

In het familiesysteem van een geadopteerde gebeurt er iets speciaals. Het ouderschap is van de biologische ouders doorgegeven aan de adoptieouders, maar een geadopteerde blijft wél even loyaal aan de biologische familie. Loyaliteit aan adoptieouders speelt ook tot op een bepaalde hoogte, maar bloedbanden zijn anders. Stel dat een geadopteerde niets weet over zijn familie van herkomst en geen herinneringen aan de biologische ouders heeft, dan toch gaat hij karakteristieken, talenten, patronen, … kopiëren uit zijn biologische familie en uitspelen in zijn eigen leven. Zo sterk is die loyaliteit!

Met een familieopstelling kan de geadopteerde elke persoonlijke vraag inbrengen. Op het einde van de opstelling kan de geadopteerde onder meer de band met de biologische ouders opnieuw voelen, de adoptieouders een juiste plek geven, vastzittende emoties laten stromen, en soms cultuur/land van herkomst integreren. De persoonlijke vraag wordt op die manier opgelost en zo kan een integratieproces beginnen.

Naast familieopsteller ben je ook innerlijk kind therapeute. Wat houdt innerlijk kind-werk in?

Onze baby-, kinder- en jeugdjaren zijn de meeste cruciale jaren die ons als mens vormen. Het kopieergedrag dat ik beschrijf bij familieopstellingen gebeurt in de periode. Wat we hebben gekregen en niet hebben gekregen toen we klein waren, bepaalt mede hoe we ons als volwassenen voelen en gedragen. Wanneer onze behoeften als kind niet worden gezien of verwaarloosd, of wanneer het hechtingsproces verstoord wordt (zoals bij adoptie vaak het geval is) ontwikkelen zich destructieve thema’s in het volwassen leven.

Allerlei verdedigingsmechanismen van ons lichaam en geest treden dan direct in werking om ons als kind te beschermen tegen die zware, onverteerbare emoties. Het nadeel is dat die mechanismen ons niet hebben geholpen de pijn te verwerken: we bevriezen hem en duwen hem weg ergens in een donker hoekje in het onderbewustzijn.

Met het innerlijk kind-werk gaan we terug in de tijd en gaan we contact maken met het kind in ons die onze hulp als volwassene nodig heeft. In het Engels heet dat reparenting. We halen in wat we hebben gemist en creëren opnieuw verbinding met onszelf. Trauma’s en leegtes uit de kinderjaren worden verwerkt. Met het innerlijk kind-werk gaat er eindelijk licht, liefde en warmte schijnen op dat donkere hoekje waar een klein kind schuilt en zoekt naar bescherming.

Je spreekt over destructieve thema’s in het volwassen leven die teruggaan tot het innerlijk kind in pijn. Over welke thema’s gaat dit?

De voornaamste thema’s die ik bij geadopteerden zie spelen en teruggaan tot het innerlijke kind, zijn: laag zelfbeeld en zelfwaarde, pleasing-gedrag, geen gebalanceerde, gezonde relaties kunnen vormen en behouden, eenzaamheid, depressie, zich nergens thuis kunnen voelen, chaotische emoties, woede-uitbarstingen, zelfmoordneigingen, …

Traumatische gebeurtenissen die aanleiding kunnen geven tot de voorgenoemde thema’s, zijn: hechtingsstoornis door het weggegeven of weggehaald worden, de manier waarop het kind is weggehaald (bv. mensenhandel, oorlog, …), verblijf in weeshuizen, trauma van de biologische ouders door het weggeven van een kind (geadopteerde kopieert dit dan uit loyaliteit), cultuurshock als de geadopteerde uit een ander land komt dan de adoptieouders, zware geschiedenis van het land van herkomst (bv. eenkindpolitiek van China, kastesysteem in India, vervolging van minderheden, …), destructieve adoptiefamilie (bv. dankbaar moeten zijn, zich moeten gedragen, voorbeeldkind zijn, geweld, misbruik, liefdeloosheid, leegte van adoptiefamilie vullen, geen innerlijk of uiterlijk contact mogen maken met biologische ouders, …).

Wat als je die gebeurtenissen uit je voorgeschiedenis niet kent? 

Voor een sessie zijn zowel feiten uit het persoonlijke leven als feiten van de biologische familie belangrijk. Niet alle geadopteerden kennen die feiten inderdaad, maar met weinig kan veel gebeuren. Ik werk altijd met wat zich in het hier en nu aandient. Soms presenteren de feiten zich vanzelf in een opstelling. Feiten van adoptieouders zijn tot op een bepaalde hoogte nodig, bijvoorbeeld als de geadopteerde door een adoptieouder misbruikt is of een adoptieouder op jonge leeftijd verloren is.

Met al deze ladingen en thema’s hou ik in mijn praktijk steeds rekening wanneer een geadopteerde langskomt. Stap voor stap gaan we dieper in de lagen kijken, zodat een loslating kan gebeuren en de cliënt helemaal bij zichzelf, in veiligheid, vrijheid en liefde kan komen.

Werk je ook met (kandidaat-)adoptieouders en eerste ouders?

Tot nu toe zijn enkel geadopteerden bij me terecht gekomen. Zij kunnen bij mij terecht om persoonlijke thema’s te behandelen. Individuele gesprekken kunnen ook gebeuren wanneer het gewenst is.

Adoptieouders zijn echter even welkom voor begeleiding rond opvoedingsvraagstukken en de eigen ontwikkeling als persoon en (adoptie)ouder. Ook mensen die graag willen adopteren, kunnen bij me terecht als ze een kritische zelfreflectie willen doen over hun redenen om te adopteren, zeker als ze internationaal willen adopteren. Als er namelijk een lading zit op de redenen, kan dit de band met het adoptiekind ernstig verstoren.

Bij geboorteouders staat het dragen van een zwaar lot centraal. Ik kan helpen in het verwerken van het traumatische van het doorgeven van ouderschap en verlies van kind. Ook kan ik aandacht besteden aan de band met adoptieouders. Wanneer die band harmonieus, gaat het kind zich ook veel beter en vrijer voelen.

Laatste vraag: wat is jouw link met adoptie?

Vanaf het begin van mijn praktijk in 2021 kwamen geadopteerden uit eigen beweging langs voor sessies. Ik herinner me dat mijn eerste cliënt een geadopteerde was. Ik heb me nooit geprofileerd als ‘adoptietherapeut’. Het gebeurde gewoon en ik vond het wel bijzonder. Ik heb graag geholpen daar waar ik kon helpen. Uiteindelijk is iedereen welkom.

Het thema adoptie heeft me sinds mijn zestiende ontzettend geboeid. Na wat te graven in mijn eigen familiesysteem was het blijkbaar niet zo een spontane, toevallige interesse. Ik heb namelijk ontdekt dat ik een aantal familieleden heb die zelf zijn geadopteerd of hebben geadopteerd. Het thema raakt mijn systeem persoonlijk, maar bleef voor lange tijd onbewust.

Ik ben Vlaamse met Turkse roots, grootgebracht in twee werelden. Ik heb me lang gescheurd gevoeld tussen twee landen, twee culturen, twee religies. Na een lang innerlijk proces heb ik uiteindelijk mijn balans daarin kunnen vinden en geef ik die balans graag door. Misschien voelen internationaal geadopteerden zich daarom ook meer begrepen in mijn praktijk.

Daarnaast heb ik me tijdens mijn studie sinologie aan de KU Leuven verdiept in de Chinese cultuur en Chinese adoptiewetten. Ondertussen ben ik ook uit grote interesse bekend met de Indische cultuur, religie en geschiedenis. Misschien mag ik stellen dat ik de Aziatische cultuur gewoon goed ken.

In de loop van mijn verdere studies in de wereldreligies, mijn carrière en het vele reizen, ben ik in aanraking gekomen met zovele culturen, religies en levenswijzen. Werkelijk alle kennis neem ik mee in mijn praktijk.

Meer informatie? Surf naar www.sinemcakir.com. Je kan Sinem contacteren via 0484 68 94 08 of info@sinemcakir.com. Je vindt Sinem ook op Facebook en Instagram.

Gepost in: Hulpverlener in de kijker

25 apr
Verhaal
Wanneer je meer dan twee ouders hebt Meerouderschap is een belangrijke basisgedachte bij ado…
15 apr
Hulpverlener in de kijker
Laetitia Lebbe is een hulpverlener op onze adoptiekaart. Zij werkt als beeldend therapeut met ki…
29 mrt
Verslag
Benieuwd naar onze werking? Het jaarverslag van Steunpunt Adoptie 2023 is af! In het jaarverslag…
28 mrt
Verhaal
Wanneer je meer dan twee ouders hebt Meerouderschap is een belangrijke basisgedachte bij ado…